lördag 29 maj 2010

Parmesanpanerade färsbiffar


6 pers
600 gram blandfärs
1 paket bacon
2 dl mjölk
5-6 msk ströbröd
2 msk kalvfond
1 ägg
salt, peppar

Panering
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
1/2 dl riven parmesan

1. Låt ströbrödet svälla i mjölken.
2. Stek bacon och låt rinna av på hushållspapper. Klipp i småbitar.
3. Blanda färs, klippt bacon, mjölkblandningen, fond och ägg och rör om väl. Salta och peppra.
4. Forma till biffar och lägg på en skärbräda.
5. Doppa försiktigt biffarna i vetemjöl, pensla på uppvispat ägg och doppa slutligen i ströbröd blandat med parmesan.
6. Stek biffarna på medelvärme cirka 3 minuter per sida.

Servera gärna med ett gott hemgjort potatismos och en gräddig sås. Jag gjorde denna gång en champinjonsås.

Champinjonsås
1. Skölj och skiva färska champinjoner och stek i smör.
2. Smält en klick smör och blanda i 1-2 msk vetemjöl.
3. Späd med vatten och rör om hela tiden till en tjock sås.
4. Häll i ett par matskedar ox- eller kalvfond.
5. Blanda i matlagningsgrädde till en lagom konsistens och smak.
6. Smaksätt med kinesisk soja och salt och vitpeppar.
7. Blanda slutligen i de stekta champinjonerna.

Vintips
Till denna rätt passar det bra med ett smakrikt, fruktigt och fylligt rött vin som möter parmesanosten. Vi provade med en Ripasso, Valpolicella Le Poine 2007.


1 kommentar:

  1. Verkligen smakrika biffar. Serverades utan svampsås pga att jag inte äter svamp. Gjorde istället en sås enbart på grädde och cremefraiche. Gästerna som serverades bad om receptet. Anser det vara ett gott betyg.

    SvaraRadera