onsdag 9 november 2016

Laga plattfisk i ugn - slätvar med champinjoner, pepparrot och smält smör

Att ugnsbaka hel plattfisk är faktisk inte alls svårt. Tricket är att tillaga på låg temperatur för att få en saftig fisk. En riktig festmåltid i all sin enkelhet.


2 pers

Cirka 800-900 gram färsk plattfisk (slätvar, piggvar)

Tillbehör
Potatis
75 gram smör
100 gram färsk pepparrot
Champinjoner
Broccoli, haricots verts

Skölj den hela fisken och placera i en långpanna. 
Slå över lite vatten eller ännu heller lite vitt vin.
Ställ in fisken i ugnen på 100 grader och baka den klart i cirka 45-50 minuter. Man kan pröva att sticka en gaffel i den tjockaste delen av fisken för att kontrollera om köttet släpper från benet.
Koka potatis och stek champinjonerna i smör i en stekpanna.
Smält smöret på låg värme.
Riv pepparrroten.
Lossa försiktigt skinnet från fisken och lägg upp på varma tallrikar.

Servera med potatis, det smälta smöret, pepparrot, stekta champinjoner och något grönt, t ex broccoli och haricots verts.

Vintips
Till rätter med skirat smör passar en smörig Chardonnay utmärkt. Vicar's Choice (2188) från Nya Zeeland (95 kronor) har jag tipsat om förut och jag tycker det är ett trevligt och prisvärt vin. Mycket fruktig, nyanserad smak med rostad fatkaraktär, inslag av persika, ananas, brynt smör, örter och nötter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar