måndag 24 maj 2010

Kyckling Marengo

En riktig klassiker - ack så god!


6 pers

1 kg kycklingben
400 gram färska champinjoner
2 msk buljongpulver
1 - 1 1/2 dl vitt vin
2 burkar krossade tomater (med basilika)
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
2 gula lökar
1/2 purjolök

Servera ned ris smaksatt med gurkmeja

1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kycklingbenen på bakplåtsklädd plåt, salta och peppra och stek i ugnen 30 minuter.
2. Skiva champinjoner och fräs dem i en stekpanna tills all vätska försvunnit, det tar cirka 10-12 minuter.
3. Blanda buljong, vitt vin, krossade tomater, vispgrädde, salt och peppar i en stor gryta och låt koka upp.
4. Vispa ut mjöl i 1 dl vatten och rör ned blandingen i grytan. Låta puttra under lock.
5. Blanda i svampen.
6. Hacka lök och strimla purjolök. Hetta upp smör i stekpanna och fräs på medelvärme. Lägg över lökfräset i grytan. Lägg på locket och låt puttra någon minut.
7. Vänd ner kycklingbenen i såsen.

Servera gärna med ris smaksatt med gurkmeja för en läcker gul färg.

Vintips
Vi föreslår ett friskt vitt vin som möter smaken i såsen. En underskattad druva är Grüner Veltliner som vi provade till denna rätt. Österrikiska Rabl var riktigt syrligt, friskt och gott och passade utmärkt till denna rätt. Mycket intensiv och balanserad doft med inslag av päron och mango. Smak av äpplen, citrusfrukter tillsammans med gröna örter. Lättdrucket!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar