tisdag 11 maj 2010

Helstekt oxfilé med bästa potatisgratängen



Sätt ugnen på 150-175 grader. Helstek oxfilén i ugn med hjälp av en köttermometer till en innertemperatur på 59 grader.
Låt vila 5-10 minuter.

Potatisgratäng
10-12 fasta potatisar
4-5 morötter
1 purjolök
2 1/2 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
salt, peppar

Skala och skär potatis och morötter i skivor.
Ansa purjolöken.
Varva potatis, morötter och purjolök i en smord eldfast form. Krydda mellan lagren.
Pressa ned vitlöksklyftor i grädden och häll över gratängen.
Sätt in formen i 150-175 grader 45 minuter - 1 timme.

Servera gärna med kokt grön sparris.

Vintips
Ett klassiskt Amarone-vin är ju aldrig fel till en festlig rätt som denna....
Capitel de Roire, Amarone, 2003

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar