tisdag 11 maj 2010

Fylld lax med parmakrisp

En riktigt läcker och lättlagad rätt på färsk laxfilé.



4 pers
700 gram benfri färsk laxfilé (mittbiten)
70 gram parmaskinka
1/2 burk kronärtskockshjärtan
4 soltorkade tomater i olja
1 dl grovriven Västerbottenost
1 dl creme fraiche

1 påse blandsallad
1 ask körsbärstomater

Hemgjort potatismos

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg skinkskivorna på en bakpapperklädd plåt. Låt dem torka i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna.
2. Skär laxen i 4 portionsbitar. Låt skinnet sitta kvar. Skär ett djupt snitt i mitten på varje filébit. Lägg i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar.
3. Hacka kronärtskockorna grovt.
4. Finhacka de soltorkade tomaterna.
5. Blanda med riven ost, creme fraiche, salt och peppar.
6. Fyll snitten i laxen med röran och låt det gärna "rinna ut" över laxen.
7. Droppa på lite av oljan från tomaterna.
8. Baka i ugnen 15-20 minuter.
9. Gör under tiden ett gott mos och blanda till salladen.
10. Garnera laxen med parmakrispet som små "skepp" ovanpå.

Vintips
Till denna läckra laxrätt rekommenderar jag en torr Riesling. Vi drack en Künstler Rheingau Riesling Trocken från 2007 till denna rätt och det smakade utmärkt. Väldigt klar, nästan ljusgrön med doft av nässlor och mineraler. Frisk och torr med mycket syra.
Har även druckit en Chenin Blanc till denna rätt och även detta var utsökt till.

1 kommentar:

  1. Supergod fiskr�tt, tack f�r tipset! Mina barn �t s� det stod h�rliga till!! =gott betyg!

    SvaraRadera