måndag 29 november 2021

Hälleflundra eller torskrygg med Sandefjordsås och jordärtskockschips

För ett tag sedan var vi på en restaurang där vi åt en fantastiskt god fiskrätt med Sandefjordsås och det som satte den där extra piffen var de krispiga jordärtskockschipsen som strösslats över. Så när mannen kom hem från fiskaffären med finfin hälleflundra gjordes ett försök att återskapa lite av magin.

Om det blev gott? Ja det vill jag lova. Såsen har jag gjort många gånger men de där chipsen tog detta till en ny nivå kan man säga.

Får man inte tag i hälleflundra passar torskrygg, rödtunga, bergtunga eller liknande också fint.

Chipsen kan man göra i förväg och även såsen går att förbereda i god tid.

I glaset en Chenin Blanc eller varför inte en fatlagrad Chardonnay. Vintipsen hittar du längst ned i inlägget. Smaklig spis!





4 pers

4 hälleflundra -filéer, -kotletter eller torskrygg
Salt
Citronpeppar

Smörj en ugnssäker form och lägg i fisken. 
Baka den i 150 grader varm ugn till fisken är vit och fast. 
Det är en smaksak hur länge man vill köra fisken. Använd gärna en termometer. Innertempen bör vara 48-54 grader för hälleflundra och 52 grader för torsk enligt experterna.

Sås
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
100 gram smör
1-2 msk Dijonsenap
Saften av 1/2 citron och 1/2 lime
Salt
Peppar
Gräslök

Blanda grädde och crème fraîche i en kastrull. Låt sjuda (ej koka) några minuter under omrörning.
Tärna smöret och blanda i efter hand och under fortsatt omrörning.
Tillsätt senap, citron- och limesaft samt smaka av med kryddorna.
Låt sjuda ytterligare en liten stund.
Klipp över rejält med gräslök.

Jordärtskockschips
4-6 jordärtskockor beroende på storlek
3 msk rapsolja
Flingsalt
Svartpeppar

Skala jordärtskockorna och skiva dem så tunt du kan. Använd gärna en mandolin.
Lägg dem i en skål med kallt vatten så stärkelsen dras ur.
Torka skivorna noga med en kökshandduk.
Blanda olja med salt och peppar i en skål.
Lägg i jordärtskockorna och blanda runt försiktigt.
Lägg bakplåtspapper på en plåt och lägg ut skivorna i ett lager.
Rosta i 200 grader varm ugn cirka 10-15 minuter eller tills de får fin färg och känns krispiga.

Tillbehör
Kokt potatis
Haricot verts eller annan grönsak

Tips från Vincoachen
Chenin Blanc är en trevlig druva som passar många fiskrätter. Sydafrikanska Allesverloren Chenin Blanc (75986) har fruktig smak med inslag av fat, gula päron, bivax, vanilj, apelsin och kryddor.


En fatlagrad Chardonnay kan också passa riktigt fint. Côtes du Jura (2327) från Frankrike har en nyanserad, mycket frisk smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, honung, nötter, ananas, smör, citron och vanilj. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar