torsdag 27 mars 2014

Lamminnanlår med gremolata och krämig rotfruktsgratäng

Mmm, det här var en riktig höjdare! Trixet för att få lammet riktigt mört och saftigt är att köra det på mycket låg temp i ugnen. Gremolatan känns fräsch och nyttig och förstärker smaken av citron och vitlök. Vi serverar med en krämig rotfruktsgratäng och i glaset en mullig italienare.
Hittar du inte lamminnanlår går detta recept alldeles utmärkt att göra på lammfilé eller lammrostbiff istället.


4 pers

600 gram lamminnanlår
1 dl olivolja
4 stora vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk rosmarin
Saft av 1/2 citron
Flingsalt, svartpeppar

Blanda ihop olivolja, pressad vitlök, rosmarin och citronsaft. Krydda med salt och peppar och låt lamminnanlåret marinera minst 3 timmar, gärna mer, innan tillagning.
Torka försiktigt av köttet och stek i stekpanna så att ytan får fin färg.
Lägg därefter över lammet i en ugnssäker form och laga på 100 grader till en innertemperatur på 59-60 grader (rosa).
Tag ut och låt vila i folie minst 10 minuter så att köttsaften rinner ut här och inte på tallriken!

Gemolata
2 dl finhackad persilja
Skal från 2 ekologiska citroner
10 msk rapsolja
4 vitlöksklyftor
Flingsalt

Rotfruktsgratäng
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
8 potatisar
4 morötter
2 palsternackor
1/2 purjolök
1-2 dl riven ost
Salt, vitpeppar

Skala och skiva rotfrukterna tunt, 2-3 mm tjocka.
Blanda mjölk och grädde i en kastrull och låt koka upp.
Pressa i vitlök och krydda med salt och peppar.
Tillsätt rotfrukterna och låt koka på svag värme cirka 15 minuter till rotfrukterna är mjuka. Rör om då och då så att det inte fastnar i botten på kastrullen.
Häll över i en ugnssäker form, strö över strimlad purjo och riven ost och gratinera i 225 grader 10-15 minuter tills gratängen fått fin färg och osten blivit gyllengul.
Låt gratängen "sätta sig" minst 10 minuter före servering.

Vintips
Här vill jag slå ett slag för en kryddig och körsbärsdoftande härlig italienare. 

Brolio Riserva: Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, tobak, sandelträ, choklad och salvia.

Rocca Guicciarda Riserva: Nyanserad, fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, plommon, örter och choklad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar