tisdag 11 maj 2010

Feta- och spenatfyllda piroger

Läckert frasiga små piroger fyllda med en ljuvlig fetaost- och spenatröra.



8 piroger
4 plattor fryst smördeg
100 gram babyspenat
200 gram fetaost
50 gram smält smör
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk hackad bladpersilja
1 tsk timjan
1 ägg till pensling

1. Låt smördegsplattorna tina i rumstemperatur cirka 15 min.
Rör under tiden ihop fyllningen. Salta och peppra lätt.

2. Kavla ut smördegen lite och skär varje bit i två kvadrater. Lägg ostblandningen mitt på degbitarna. Pensla längs kanterna med uppvispat ägg och vik ihop till trekantiga paket. Tryck till skarvarna med en gaffel.

3. Lägg på en plåt och pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i cirka 20-25 minuter tills pirogerna blir vackert gyllenbruna och frasiga.

4. Servera ljumma eller kalla med en god grön sallad, lövtunt skivad rödlök, eventuellt några svarta oliver och lite mild balsamvinäger.

Vintips
Till många olika tapasrätter är det gott med ett lätt vitt vin, till exempel Sauvignon Blanc. Det passar också med rosé. Mulderbosch från Sydafrika är prisvärt och mycket gott. Finns att köpa på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar