tisdag 11 maj 2010

Gratinerad hummer

Finns det någon festligare förrätt egentligen?



4 pers

2 humrar
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 1/2 dl gräddmjölk
2 äggulor
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1/4 krm cayennepeppar
2 msk finhackad lök
2 msk konjak
1 msk fiskfond
1 tsk fransk senap
3 msk riven ost

1. Dela humrarna på längden med en vass kniv. Knäck klorna och gröp ur köttet (ta bort magsäcken framtill). Skär köttet i bitar.
2. Fräs löken i smör i en kastrull. Rör i vetemjöl. Späd med gräddmjölk under omrörning och låt småkoka några minuter.
3. Häll i fiskfond, konjak, senap och kryddor.
4. Tag kastrullen från värmen och rör ned äggulorna.
5. Tillsätt hummerköttet och fyll hummerhalvorna med stuvningen.
6. Strö över ost och gratinera i 225-250 grader varm ugn i cirka 10 minuter tills osten fått fin färg.
7. Serveras heta, gärna med en bit rostat bröd till.

Vintips
Finns det något alternativ? Till hummer dricker man med fördel champagne eller annat bubbel!
Vi testade en skumpa från Sydafrika; Pongrácz. Chardonnay/Pinot Noir.

Men ok, en torr Chardonnay är också riktigt gott till. Bourgogne Chardonnay, Macon-Milly-Lamartine, 2007. Gott-gott.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar