Lättlagad och lite festlig pastarätt där enkla och fina råvaror sätter smakerna! I glaset häller vi gärna upp en smakrik Chardonnay.
4 pers
36-40 frysta vannameiräkor el tigerräkor
4 vitlöksklyftor
1 liten chili
2 dl vitt vin
300 gram körsbärstomater (gärna Romantica)
Bladpersilja
2 dl pastavatten
Olivolja
Flingsalt, svartpeppar
Al Bronzo linguine från Barilla
Tina räkorna och torka av på hushållspapper.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen 2 min mindre än vad som står på paketet, dvs i detta fall 10 min (den ska gå färdigt i såsen sedan).
Hetta upp olivolja i en stekpanna och lägg i hackad chili och hela vitlöksklyftor.
Låt fräsa tills vitlöken börjar ta färg. Lägg då i räkorna och strö över flingsalt. Låt fräsa på medel- till hög värme cirka ett par minuter.
Slå på vinet och låt koka en liten stund så att alkoholen kokar bort.
Lyft ur räkorna och lägg på en tallrik och täck över så de håller sig varma.
Dela körsbärstomaterna i halvor eller fjärdedelar och lägg ner i pannan. Blanda ner hackad persilja. Spara lite till garnering.
Strö på ytterligare lite flingsalt.
Låt puttra på låg värme i cirka 5 minuter.
Om man vill kan man ta upp vitlöken eller så låter man den följa med i såsen.
Skopa upp c:a 2 dl pastavatten och häll ner i tomatsåsen.
Häll över den avrunna pastan ner i tomatsåsen. Blanda ihop och låt koka ihop två minuter.
Lägg upp pasta och sås i djupa tallrikar och toppa med räkorna.
Dra ett par varv med pepparkvarnen och strö över ytterligare hackad persilja.
Vintips
Till denna rätt rekommenderar vi ett fruktigt Chardonnay-vin. Ett prisvärt och gott alternativ är Vicar's Choice från Nya Zeeland (2188).
Mycket fruktig, nyanserad smak med rostad fatkaraktär, inslag av äpplen, ananas, smör och nötter.
Vill man ha slå till på ett lite dyrare vin kan vi rekommendera Chablis Vielles Vignes (5595).
Nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, mineral, smör och citron.
Slutligen vill vi tipsa om en smakrik och lätt ekad Chardonnay som finns i Systembolagets beställningssortiment. Sydafrikanska Jordan 2013 (72303). Ett fylligt vin med ren, fin frukt, krämig struktur och med inslag av tropisk frukt samt honungsmelon. Lång nyanserad eftersmak. Detta drack vi själv till pastan när vi gjorde denna senast och det passade utmärkt!
Vill bara säga tack för alla goda recept! Din blogg är den enda kokbok jag behöver:) Så mycket bra inspiration och fina vintips. Jag har aldrig blivit besviken när jag har lagat mat efter dina recept. Kram Em.
SvaraRaderaTusen tack så glad jag blir för det! Att få höra att jag inspirerar med min blogg gör mig varm i hjärtat. Det är precis det jag vill <3 Kram
RaderaJättebra recept med äkta Medelhavssmak. Lätt och 'Novisen-vid-spisens' chans att göra gourmet-mat.
SvaraRadera