torsdag 21 januari 2016

Pasta med vitlöksfrästa tigerräkor, tomat och chili

Lättlagad och lite festlig pastarätt där enkla och fina råvaror sätter smakerna! I glaset häller vi gärna upp en smakrik Chardonnay.


4 pers

300-400 gram frysta tigerräkor
3 vitlöksklyftor
1 liten chili (eller fryst hackad chili)
2 dl vitt vin
250 gram körsbärstomater (gärna Romantica)
Persilja
Olivolja
Flingsalt, svartpeppar
Spagetti eller linguine

Tina räkorna och torka av på hushållspapper.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen och koka den nästan klar (den ska gå en minut tillsammans med såsen sedan).
Hetta upp olivolja i en stekpanna och lägg i hackad chili och hela vitlöksklyftor.
Låt fräsa tills vitlöken börjar ta färg. Lägg då i räkorna och strö över flingsalt. Låt fräsa på medel- till hög värme cirka 3 minuter.
Slå på vinet och låt koka en liten stund så att alkoholen kokar bort.
Lyft ur räkorna och lägg på en tallrik och täck över så de håller sig varma.
Dela körsbärstomaterna i halvor eller fjärdedelar och lägg ner i pannan. Blanda ner hackad persilja. 
Strö på ytterligare lite flingsalt.
Låt puttra på låg värme i cirka 5 minuter.
Ta upp vitlöken och kasta bort. Den har gett sin smak perfekt nu.
Häll över den avrunna pastan ner i tomatsåsen. Blanda ihop och låt koka ihop en minut.
Blanda i räkorna och dra ett par varv med pepparkvarnen.
Strö över ytterligare hackad persilja.

Vintips
Till denna rätt rekommenderar vi ett fruktigt Chardonnay-vin. Ett prisvärt och gott alternativ är Vicar's Choice från Nya Zeeland (2188), 95 kr.
Mycket fruktig, nyanserad smak med rostad fatkaraktär, inslag av äpplen, ananas, smör och nötter.

Vill man ha slå till på ett lite dyrare vin kan vi rekommendera Chablis Vielles Vignes (5595), 179 kr.
Nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, mineral, smör och citron.

Slutligen vill vi tipsa om en smakrik och lätt ekad Chardonnay som finns i Systembolagets beställningssortiment. Sydafrikanska Jordan 2013 (72303), 129 kr. Ett fylligt vin med ren, fin frukt, krämig struktur och med inslag av tropisk frukt samt honungsmelon. Lång nyanserad eftersmak. Detta drack vi själv till pastan när vi gjorde denna senast och det passade utmärkt!




3 kommentarer:

  1. Vill bara säga tack för alla goda recept! Din blogg är den enda kokbok jag behöver:) Så mycket bra inspiration och fina vintips. Jag har aldrig blivit besviken när jag har lagat mat efter dina recept. Kram Em.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack så glad jag blir för det! Att få höra att jag inspirerar med min blogg gör mig varm i hjärtat. Det är precis det jag vill <3 Kram

      Radera
  2. Jättebra recept med äkta Medelhavssmak. Lätt och 'Novisen-vid-spisens' chans att göra gourmet-mat.

    SvaraRadera