tisdag 11 maj 2010

Hjortstek med potatis- och jordärtskockspuré


Hjortstek
Krydda steken med salt, pappar och Santa Maria Forest Blend.
Bryn hjortsteken på stekjärnet.
Laga den färdig i ugn på 120-130 grader tills innertemperaturen visar på 59-60grader.
Låt vila i folie cirka en kvart.
Potatis-och jordärtskockspuré
Skala och dela mjölig potatis i mindre bitar.
Skala jortärtskockor och placera i gryta tillsammans med potatis.
Låt koka tills de är mjuka.Stöt potatis och jordärtskockor med en potatisstöt.
Blanda i några klickar smör och häll i varm mjölk till lagom konsistens.
Salta och peppra.
Sås
Smält smör i en panna och blanda i 1 msk vetemjöl.
Häll i 3 msk viltfond och späd med 1 dl vatten.
Blanda i en skvätt rött vin.
Blanda i matlagningsgrädde till lagom konsistens och låt koka upp.
Salta och peppra.
Vintips
Prova gärna en Syrah till hjortsteken.
Vi testade en Capitelles des Mourgues. 80% Syrah och 20% Grenache. Stor men ganska ung doft av mörka bär, örter, rostade fat och vanilj. Smak: Fyllig, tät smak av mogna bär och frukter, relativt kraftiga tanniner, rostade fat och vanilj

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar