fredag 19 november 2010

Kreolsk gryta

En mustig och god gryta med många spännande smaker; en blandning av sött och salt...


4 pers

600 gram fläskfilé
3 cabanossy-korvar
150 gram syltlök
1 näve stora svarta oliver
1 röd paprika
10-15 Cornichons (små inlagda gurkor)
4 dl vispgrädde
1 msk mjöl
1 tsk mejram
Flingsalt, svartpeppar

1. Skär korven i slantar och bryn på stekjärnet. Lägg över i en gryta.
2. Putsa fläskfilén och skär i skivor. Bryn i stekpanna och placera sedan över korven i grytan.
3. Krydda och strö på mjöl och rör runt.
4. Strimla paprikan och hacka cornichons.
5. Blanda i paprika, cornichons, syltlök och oliver i grytan.
6. Häll i grädden och låt koka 20-30 minuter.
7. Smaka av med mer salt och peppar och red ev med lite Maizena.

Servera med ris.

Vintips
Till grytan krävs ett fruktigt och smakrikt rött vin.
Här kommer ett tips på ett trevligt och spännande vin som vi provade första gången i Sydafrika. Spice Route Chakalaka - 57% Shiraz, 205 Grenache, 17% Mourvedre, 6% Carignan. Finns i beställningssortimentet på Systembolaget.
Chakalaka är en afrikansk lite stark kryddblandning, något som man inte hittar i alla viner :-)
Vinet har en djup röd färg och i doften kan man hitta kanel, peppar och mörka frukter. Härlig smak av söt frukt, fin syra och lång eftersmak med en ton av ek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar