söndag 23 oktober 2011

Vår godaste fisksoppa

Len och ljuvlig fisksoppa med smak av bland annat saffran. Välj fisk som är fast i köttet, t ex marulk, torsk, gös, lax, hälleflundra. En klick vitlöks-aioli på toppen och lyckan är fullständig. Vill man lyxa till ytterligare kan man låta en havskräfta pryda tallriken.


10 personer

Soppa
1 purjolök
1 fänkål
1 msk smör
1 msk olivolja
1 1/2 liter vatten
3 dl torrt vitt vin
8 dl vispgrädde
4 tärningar fiskbuljong
1 1/4 dl koncentrerad hummerfond
1 tsk salt
2 paket saffran á 0,5 gram
2 krm curry
1 1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk cayennepeppar

5 tomater
250 gr haricots verts
500 gr skinn- och benfri laxfilé
500 gr filé av gös, hälleflundra, torsk etc
1 burk kräftstjärtar

Vitlöks-aioli
3 dl Lätt Creme fraiche
2 msk majonäs
2 tsk Dijonsenao
2-3 vitlöksklyftor

1. Finhacka purjo och fänkål och fräs upp i smör/olja. Tillsätt vatten, vin, grädde, buljong, hummerfond och kryddor.
2. Låt soppan koka på medelgod värme i c:a 15 minuter.
3. Skålla, skala och kärna ur tomaterna och finhacka köttet.
4. Ansa bönorna. Blanda ned tomathack och bönor i soppan och låt koka i 5 minuter.
5. Skär fiskfiléerna i 2 cm stora tärningar och lägg ned dem i soppan. Sjud försiktigt några minuter och blanda till sist i kräftstjärtarna.

Servera soppan med vitlöks-aiolin och bit bröd.

Vintips
Vi har provat några olika varianter till vår fisksoppa. Chardonnay och Semillion passar alldeles utmärkt.

Den här gången provade vi sydafrikanska Tokara White 2007 från Stellenbosch som är en blandning av 85% Sauvignon Blanc och 15% Semillion. Doft av krusbär och lime. Vinet är ganska torrt men har ändå en fyllig fruktsmak. Rik smak av krusbär och citrus med viss eldighet i eftersmaken. Också detta passade perfekt till soppan.




Tim Adams, Semillon, 2006
Doft: Tät intensiv doft av frisk citron och grapefrukt med liten fet honungsblommig inramning.
Smak: Rund, fyllig och lätt ekig med bra syra, längd och stil.

























Och så var det Engelgarten, 2001... Mäktigt, koncentrerat, fruktigt.
Änglarna sjöng :-)




3 kommentarer:

  1. Fisksoppa är ju vansinnigt gott. Ditt recept provar jag gärna :)) Tack för tipset...

    SvaraRadera
  2. Tusen takk for kjempefin blogg, med mange inspirerende og lekre oppskrifter. Vidunderlig suppe den her. Gjorde stor succé på middagen med venner :-) Den skal jeg lage mange fler ganger
    :-) God jul
    mvh
    Anna i Trondheim

    SvaraRadera
  3. Tack rara Anna för din kommentar!
    Roligt att höra att soppan blev lyckad, den är verkligen jättegod.
    Önskar dig också en fantastisk jul!
    Kram Tilda

    SvaraRadera