onsdag 23 augusti 2023

Kung Pao räkor med sötstark sås och jordnötstopping

Supergod och lättlagad rätt som lätt kvalar in på topplistan över våra asiatiskt inspirerade rätter.



4 pers

300 gram tinade Vannameiräkor, cirka 36-40 st
4 morötter
2 gröna paprikor
2 salladslökar
4 msk Sweet chilisås
4 msk japansk soja
3-4 msk Hoisinsås
1 dl vatten
1 tsk vetemjöl
Sriracha, smaka av
Jordnötter

Till servering: Basmati- eller jasminris

Börja med såsen:
Blanda vatten och mjöl tills det är klumpfritt.
Rör i Sweet chilisås, soja, hoisinsås och ett par droppar Sriracha åt gången och smaka av till lagom styrka.
Ställ åt sidan så länge.

Skala och slanta morötterna.
Skär paprikan i strimlor.
Skär salladslök i tunna skivor.

Ta av stjärtarna på räkorna och lägg på hushållspapper och torka av så de inte är blöta.
Salta lätt.
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek räkorna tills de är gyllene, cirka 2 minuter per sida.
Ta av från stekjärnet och ställ åt sidan.

Hetta upp lite ny olivolja i stekpannan och stek morötter, paprika och salladslök cirka 2-3 minuter.
Salta lätt och lägg över på en tallrik så länge.

Häll nu i chilisåsen ner i stekpannan och sjud ett par minuter tills såsen börjar tjockna en aning.
Blanda i grönsaker och räkor och sjud ytterligare 1-2 minuter.

Lägg upp riset i skålar/tallrikar och skeda sedan upp räkor, grönsaker och sås.
Strössla över jordnötter.

Tips från Vincoachen
Vill du dricka ett glas vin till maten är en Chenin Blanc ett trevligt alternativ. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar