torsdag 8 november 2012

Lammracks med rödvinsreduktion

Mmmmm, rosmarin- och vitlöksstekta lammracks med en mustig rödvinsreduktion. Serveras med potatis-, rotfrukts- eller sötpotatisgratäng.


4 pers

Lammracks
4 st lammracks, cirka 400 gram per styck
4 st vitlöksklyftor
1/2 kruka rosmarin
1/2 kruka timjan
1 dl olivolja
1 citronklyfta
Salt, svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Putsa och skär bort kappan på lammracksen.
3. Krossa/hacka 4 klyftor vitlök samt ett rejält knippe rosmarin och timjan.
4. Blanda med olivolja samt 1 klyfta citron, salt och peppar.
5. Gnid in lammet i marinaden och låt stå och gotta till sig (ju längre desto bättre).
6. Grilla lammracksen i en grillpanna cirka 1 minut på varje sida, på hög värme. Pannan skall vara riktigt varm innan du lägger ner dem.
7. Lägg dem på en plåt eller i en stor form och in i ugnen tills innertemperaturen har nått 58-59 grader för medium, använd stektermometer för bäst resultat.
8. Låt racksen vila sedan du tagit ut dem på en bit hushållspapper i cirka 2 minuter.
9. Servera hela eller skär upp i två bitar och ställ dem mot varandra med benen omlott.

Rödvinsreduktion
1/2 gul lök
2 morötter
1 tsk smör
1/2 dl mörk oxfond
2 dl rött vin
0.75 dl vatten
1 tsk soja
1/2 msk balsamvinäger
1 tsk socker

1. Grovhacka 2 morötter samt en halv gul lök, 1 knippe timjan och 1 knippe rosmarin. 
2. Fräs i en panna med smör i några minuter.
3. Tillsätt oxfonden, rödvin, vatten, soja, vinäger och socker.
4. Låt koka ner på medelhög värme i cirka 1 timme.
5. Sila såsen så du bara har den klara delen kvar.
6. Fortsätt koka ner den tills den fått en lagom konsistens. Är man otålig kan man fuska och använda sig av lite lite redning på slutet.




Vintips
Ett gott Shiraz-vin passar utmärkt till lamm. Eller varför inte testa en Pinot Noir?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar