tisdag 13 november 2012

Lammfilé med halloumisallad och youghurtsås

Idag bjuder jag på en riktigt god rätt med lammfilé och matig sallad. Lammfilé och halloumi är en utmärkt kombination, smaker som verkligen gifter sig. Snabbt svänger man ihop den goda salladen och såsen fixar du på ett litet kick. Prova gärna halloumiost med smak av chili - den är riktigt, riktigt god!


4 pers

Lamm
600 gram lammfilé
Salt, svartpeppar, lammkrydda


1. Salta och peppra filén och krydda eventuellt med en god lammkrydda.
2. Stek lammfilén på stekjärnet på medelvärme.
3. Slå in i folie och låt vila 5-10 minuter innan servering. Skär upp i fina bitar.

Lammfilén kan också stekas hastigt på stekjärnet och sedan gå klart i ugnen, 200 grader till en innertemperatur på 58-60 grader beroende på hur rosa man vill ha dem. Låt vila i aluminiumfolie cirka 5-10 minuter innan du skär upp i bitar.

SalladHalloumiost (gärna med chili-smak) - stek eller grilla hastigt
Rödlök
Avokado
Tomat
Gurka
Svarta oliver
Röd paprika
Pinjenötter (rostade)
Valfri sallad (körde själv Roman-sallad)
Salt, svartpeppar

Youghurtsås
2 dl grekisk youghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk citron- eller limesaft
1 tsk torkad mynta
Några droppar olivolja
Salt, svartpeppar
Vintips
Jag rekommenderar ett fylligt rött vin - gärna en Shiraz. Till exempel sydafrikanska Stellenzicht Golden Triangle Shiraz, Stellenbosch. Cirka 120 kr på Systembolaget.



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar