måndag 12 november 2012

Rödtungsfilé med hummervitvinssås

En lagom lyxig och snabblagad fiskrätt. Och god! Den som vill lyxa till det ännu mer tar sjötunga. Bergtunga går såklart också fintfint. Och spättafilé funkar som ett enklare alternativ.


4 pers

600-800 gram rödtungsfilé (alt sjötunga, bergtunga, spätta)
1 tsk salt
1 dl vatten
1 msk hummerfond (Touch of Taste)
1 msk citronsaft
Svartpeppar

Sås
Spad från fisken
1 1/2 dl torrt vitt vin
1/2-1 dl matlagningsgrädde (eller vispgrädde)
Maizena-mjöl
Salt, peppar

Tillbehör
Citron
Löjrom (eller stenbitsrom)
Potatis
Champinjoner
Sockerärtor

1. Blanda vatten, hummerfond, svartpeppar och citronsaft i en låg vid kastrull. Låt koka upp.
2. Salta och peppra fisken och rulla ihop till rullader.
3. Lägg i fiskrulladerna och låt sjuda 3-4 minuter. Stäng av värmen och låt pannan med fisken stå kvar på spisplattan ytterligare någon minut tills den känns vit och fast.
4. Ta upp fisken och håll varm under aluminiumfolie.

5. Sila av spadet och blanda med vin och grädde. Vispa skummig medan den kokar i någon minut. Red av med Maizena och krydda med salt och peppar.

6. Koka sockerärtorna. Dela champinjonerna i kvartar och stek gyllene på stekpannan.

7. Lägg upp sås på (varma) tallrikar. Lägg på fisken. Garnera med citronskiva och rom. Servera med kokt eller pressad potatis och stekta champinjoner och sockerärtor.

Vintips
Till denna rätt rekommenderar jag varmt en frisk och fruktig Chablis. Testa gärna en Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre. Torr, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, smör, mineral, citron och rök.
Vill man ha en billigare variant är en Petit Chablis Domaine Sainte Claire (5588) alltid god och prisvärd. Torr, mycket frisk, fruktig smak med inslag av gula äpplen, örter, melon, mineral och citron.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar