måndag 26 november 2012

Piggvar eller sjötunga med smält smör, gratinerat mos och smörstekta champinjoner

Att tillaga hel plattfisk i ugn är både lätt och bekvämt. Tricket är att köra fisken på låg temperatur, 100 - 150 grader. Skinnet skyddar fiskköttet som bevarar all sin smak och saftighet. Skinnet lyftes bort och fisken delas upp i bitar vid servering.
Beräkna cirka 600-700 gram fisk per person innan den är tillagad och urtagen. Piggvar, slätvar, sjötunga, rödtunga....

1. Skölj den hela fisken, den behöver inte fjällas. Lägg över i en långpanna och sätt in i nedre delen av ugnen på 100-150 grader. Fisken är klar när fiskköttet är vitt och ogenomskinligt och lätt släpper från benet. Man kan prova att sticka en gaffel invid ryggbenet och försiktigt lossa på skinnet.

2. Gör ett gott potatismos, tillsätt en äggula och gratinera moset på 250 grader ett par minuter tills det fått fin ljusbrun färg på toppen.

3. Dela champinjoner i fjärdedelar, stek i smör och vänd ner rikligt med bladspenat precis innan du tar stekjärnet från plattan.

Servera gärna med skirat smör.

Vintips
Här serverar vi en god torr och nyanserad Chablis. Clotilde Davenne doftar gula plommon, äpplen och aprikos. Denna Chablis har en mycket god frisk smak med inslag av gröna äpplen, grapefrukt samt smör och mineral.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar