söndag 1 januari 2012

Helstekt oxfilé med rödvinsreduktion och krämig rotfruktsgratäng

Planerat trettondagsmiddagen än? Får jag fresta med helstekt oxfilé och världens godaste och krämigaste rotfruktsgratäng? Tricket att få den riktigt krämig är att först koka rotfrukterna i gräddmjölken och därefter gratinera den.
Servera gärna kokta haricotes vertes inlindade i bacon till denna rätt.


4 pers

Oxfilé
Cirka 700 gram oxfilé
Låt köttet ligga framme en bra stund innan du börjar tillagningen så att det inte är för kallt. Viktigt!
Sätt ugnen på 150-175 grader. 
Krydda köttet och bryn hastigt runt om i smör i en stekpanna.
Helstek oxfilén i ugn med hjälp av en köttermometer till en innertemperatur på 59 grader. Låt vila inlindad i folie cirka 10 minuter. Skär upp i fina skivor.

Rödvinsreduktion
2 vitlöksklyftor
1 scharlottenlök
1 msk strösocker
4 msk smör
3 msk viltfond
3 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk balsamvinäger
Maizena
1. Fräs hackad vitlök, scharlottenlök och socker i 2 msk smör.
2. Tillsätt fond, vin, vatten och balsamvinäger. Koka upp och låt småkoka och reducera tills hälften återstår, 30-40 minuter.
3. Sila av såsen och häll åter ned i kastrullen. Red av med Maizena och krydda med salt och peppar.
4. Vispa i 2 msk smör precis innan servering.

Rotfruktsgratäng
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt, svartpeppar
8 potatisar av mjölig sort
4 rejäla morötter
2 palsternackor
1/2 purjo
1-2 dl riven ost

1. Skala och skiva rotfrukterna tunt, 2-3 mm tjocka skivor.
2. Blanda mjölk och grädde i en kastrull och låt koka upp.
3. Pressa i vitlöken och krydda med salt och peppar.
4. Tillsätt rotfrukterna och låt koka på svag värme i 10-15 minuter tills rotfrukterna börjar mjukna. Rör om då och då så att det inte fastnar i botten på kastrullen.
5. Häll över i en ugnsäker form, strö över strimlad purjo och riven ost och gratinera i 225 grader varm ugn i 10-15 minuter tills gratängen fått fin färg och osten blivit gyllengyl.
6. Låt gratängen "sätta sig" minst 10 minuter före servering.

Vintips
Här passar ett kraftfullt, fruktigt och bärigt vin mycket bra. Syrah eller Grenache är trevliga druvor som med fördel kan serveras till kött och rotfruktsgratäng.

En trevlig liten favorit är Chateauneuf-du-Pape. Namnet betyder "påvens slott" och kommer av påvarnas slott som låg i Södra Rhonedalen i Frankrike under den babylonska fångenskapen på 1300-talet.

13 olika druvsorter är tillåtna i Châteauneuf-du-Pape. En normal druvsammansättning i en Châteauneuf-du-Pape är 50-70% Grenache, 20-30% Syrah och 10-20% Mourvèdre med kanske några av de övriga tillåtna druvorna som utfyllnad.

Smaken är fyllig med smak av söta bärtoner och härliga varma aromer som kanel, kryddnejlika och nyrostat kaffe.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar