Att ugnskoka hel plattfisk är hur enkelt som helst. Tricket är att tillaga på låg temperatur för att få en saftig fisk. En riktig festmåltid i all sin enkelhet.
4 pers
Cirka 1,5 kg färsk plattfisk (slätvar, piggvar)
1 kg potatis
150 gram smör
300 gram färsk pepparrot
1 citron
Dill till garnering, glömde jag dock denna gång :-)
1. Skölj den hela fisken och placera i en långpanna. Ställ in i ugnen på 100 grader i cirka 50-60 minuter. Man kan pröva att sticka en gaffel i den tjockaste delen av fisken för att kontrollera om köttet släpper från benet.
2. Koka och pressa potatis.
3. Smält smöret på låg värme.
4. Riv pepparrroten.
5. Lossa försiktigt skinnet från fisken och lägg upp på varma tallrikar.
Servera med pressad potatis, det skirade smöret, pepparrot och citronklyfta sam t ex sparris.
Vintips
Till rätter med skirat smör passar en smörig Chardonnay förträffligt. Vi provade en Chardonnay, Edgebaston, från Stellenbosch i Sydafrika.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar