fredag 15 oktober 2010

Jordärtskockssoppa med kantareller och bacon

Hösten innebär sopptider! Här får ni ett höstrecept som heter duga. Jordärtskockorna ger soppan en mild sötma som möter den lite salta smaken i baconet. Kantarellerna tronar vackert som små guldklimpar med smak av skog och mark.

Soppan är ganska mäktig och kan med fördel ätas som ensamrätt tillsammans med ett krispigt tunnbröd och Västerbottenost.


4 pers

Soppa
400 gram jordärtskockor
3 sharlottenlökar
25 gram smör
1 vitlöksklyfta
3 dl vatten
300 gram färska kantareller
150 gram bacon (gärna kalkonbacon)
10 cm purjolök
1 dl vitt vin
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 äggula
flingsalt, svartpeppar

1. Skala och tärna jordärtskockorna. Lägg gärna i lite citronvatten så att de inte mörknar.
2. Finhacka löken.
3. Smält smöret i en kastrull. Fräs lök och pressad vitlök.
4. Tillsätt jordärtskockorna. Häll över vatten och salta och peppra. Låt koka i 25-30 minuter tills kockorna blivit riktigt mjuka.

5. Borsta och rensa kantarellerna.
6. Strimla bacon och skär purjon i slantar.
7. Fräs kantarellerna i stekpanna på hög värme. Låt dem svettas i 3-4 minuter. Tillsätt därefter en rejäl klick smör och häll i bacon och purjolök. Salta och peppra och ställ åt sidan.

8. Häll i vinet i soppan, tillsätt 2 dl grädde och mjölk. Låt sjuda samman några minuter.
9. Mixa soppan slät.
10. Blanda äggulan med resterande (1 dl) grädde och häll ner i soppan.
11. Smaka av med salt och peppar.
12. Fördela kantarellfräset i djupa tallrikar och häll försiktigt soppan över.

Tunnbrödsstänger

2 mjuka tunnbröd
50 gram riven Västerbottenost
1 ägg

1. Skär tunnbröden på längden i cirka 2 cm breda stänger. Lägg på bakplåtsklädd plåt.
2. Pensla skivorna med ett uppvispat ägg och strö över osten.
3. Ugnsbaka bröden på 250 grader ett par minuter.

Vintips
En smakrik Chardonnay passar till denna ljuvligt goda soppa. Vi provade en Chardonnay, Edgebaston, från Stellenbosch i Sydafrika.

1 kommentar:

  1. We stumbled over here coming from a different page and thought I might check
    things out. I like what I see so now i'm following you. Look forward to exploring your web page for a second time.
    Feel free to surf my webpage ; Ray Lewis Jersey

    SvaraRadera