söndag 22 augusti 2010

Pasta med chiliscampi och citronsås

Lättlagad, god och lite stark middag som man svänger ihop på en kvart. Perfekt fredagsrätt!


4 pers

Spagetti, fettuccini eller annan pasta
30-40 scampi
3 msk olivoljja
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 knippe sparris
2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl vitt vin
1 citron
salt, peppar
Bladpersilja
Parmensan till servering

1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Dela sparrisen i mindre bitar och låt koka med de sista två minuterna.
2. Finhacka vitlöken och chilin. Fräs tillsammans med scampi i olivolja ett par minuter.
3. Hetta upp grädden i en kastrull. Tillsätt vin, pressad citronsaft och skalet från citronen. Låt sjuda ett par minuter. Smaka av med salt och rikligt med peppar.
4. Lägg upp pastan och sparrisen på tallrik. Häll över såsen och blanda försiktigt.
5. Toppa med scampi och vitlöks-chiliblandningen.
6. Strössla över hackad bladpersilja och servera med riven parmesan.

Vintips
Vi rekommenderar ett Chenin Blanc till denna lite krämiga och smakrika pastarätt. Chenin Blanc är ett vin som passar till mycket. Det är till exempel utmärkt på en buffé.
Man kan även testa med en Chardonnay (vi tyckte det funkade fint) eller en Riesling.


4 kommentarer:

  1. Familjen Stender/Nylen5 mars 2011 19:56

    Tack! Superdupergott! Funkade perfekt även en Lördag:) Vinet vi hade var Chenin/Chardonnay(bag in box för 199kr.) = Klockrent!

    SvaraRadera
  2. Kul att det blev lyckat! Och tack för bra vintips på bag-in-box!

    SvaraRadera
  3. Hej:) bra tips! Vad skulle du rekommendera för vin till matlagningen? och vad menar du med "1/2 vitt vin"? 1/2 dl?

    SvaraRadera
  4. Hej, jag rekommenderar att du kör samma vin i såsen som ni dricker till maten. Då blir man inte besviken!

    Lycka till!

    SvaraRadera