torsdag 16 juni 2011

På grillen: Kalkonfilé med grillad färskpotatis och grönsaksspett

Jag lät kalkonfiléerna, eller kalkonschnitzlar, ligga och gotta sig i marinaden ett par timmar innan det var dags för grillning. Det gör dem riktigt möra och saftiga. Prova också att lägga nästan färdigkokt färskpotatis på grillen. De blir knapriga och väldig goda!


4 pers

4 portionsstora kalkonfiléer/kalkonschnitzlar

Marinad:
1 dl olivolja
2-3 vitklöksklyftor
2 msk citronsaft
Hackad persilja
Salt, peppar
Grillkrydda, t ex Santa Maria BBQ Grill Mesquite

Blanda samman alla ingredienseran till marinaden och häll över i en plastpåse. Lägg i kalkonfiléerna och "goja" runt ordenligt så alla filéerna får smak av den goda marinaden. Låt stå i kylen ett par timmar innan det är dags att grilla.

Grönsaksspett
Paprika i olika färger
Zucchini
Cocktailtomater
Smålök

Grillade färskpotatisar
Koka färskpotatis så den "nästan" är klar. Pensla med olivolja, lite av marinaden ovan, eller en vanlig grillolja. Lägg på grillen några minuter tills de får fin färg och en knaprig yta. Strö på flingsalt.

Servera gärna med tzatziki.

Vintips
Prova gärna ett lite lättare rött vin till denna fräscha rätt. En Pinot Noir passar alldeles utmärkt. Den här Bourgognen från 2008 satt som en smäck om man får säga så!

1 kommentar:

  1. Monica Pålsson; Åhus7 juni 2020 kl. 00:07

    Hej Marie! När jag letade recept på grillad kalkonfilé hittade jag ditt recept och så gott det blev! Idén med potatisen gav det lilla extra. Rörde också ihop tzatzikin och fick till lite extra sting i den.
    Blev en superb nationaldagsrätt för maken, mig och min son som kom på besök. Vi drack ett rosévin till och det gick bra. Fortsatt trevlig helg!

    SvaraRadera