fredag 15 juli 2016

Sötpotatis pommes (med oxfilé, bea och grillade grönsaker)

Sötpotatis har ju blivit lite av en "inne-grej" i olika former och är ett gott och trevligt alternativ om man vill undvika vanlig potatis. Testade att göra pommes på sötpotatis och det blev verkligen supergott! Svarta och vita sesamfrön ger en trevlig karaktär och är dessutom snyggt som garnering.

Första gången gjorde jag utan potatismjöl och då blev de goda men inte så krispiga, så mitt tips är att använda detta!


4 pers

4 stora sötpotatisar
4 msk potatismjöl
4 msk olivolja
Svarta och vita sesamfrön (kan uteslutas)
Flingsalt

Skala sötpotatisen och skär den i tunna stavar.
Lägg ner potatisstavarna i en stor bunke och häll på potatismjöl efter hand. Blanda omkring så alla pommes får mjölet på sig.
Blanda i olivolja och rör runt ytterligare så allt bli täckt.
Lägg upp på bakplåtspapper på en plåt och ha gärna lite mellanrum mellan varje pommes.
Strössla över flingsalt och sesamfrön.
Baka i ugn 200 grader cirka 35 minuter tills de börjar få färg. Ta ut plåten och vrid upp ugnen på grill. Låt gå någon minut/(er) högt upp i ugnen men passa noga så de inte bränns!

Sötpotatis pommes passar till allt möjligt! Vi serverade i glas (ser trevligt ut) tillsammans med grillad oxfilé, grillad zuccini och pesto/ost-fyllda champinjoner samt köpe-bea :-)

Vintips
Här styr naturligtvis vad du serverar till sötpotatisen! Om du vill testa med det vi lagade ovan så har jag tips på ett trevligt Syrah-vin! Boom Boom! (6714) från Charles Smith Wiens, USA. Charles Smith är fd rockmanager som sadlat om och nu rockar med sina utmärka viner. Härlig frukt, inslag av björnbär, viol, blåbär, lagerblad, vanilj och lakrits. Supercool flaska är en bonus. Priset är 139 kr och finns i Systembolagets ordinarie sortiment.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar