tisdag 4 januari 2022

Oxfilé Provencale

Visst är det roligt att prova nya maträtter men ibland blir man väl sugen på en riktig klassiker! Så kände i alla fall vi och slog till på en Oxfilé Provencale - eller Couer de filé Provencale. Så himla gott. Kvällen till ära unnande vi oss en Penfold Bin 407 Carbernet Sauvignon. Fler vintips hittar du längst ner.



4 pers 

Cirka 600 gram oxfilé (gärna mittbiten)
Salt, svartpeppar
Smör att steka i

Topping: persilja, ärtskott 

900 gram fast potatis (t ex Amandine)
Smör- och rapsolja att steka i
Salt, svartpeppar

Vitlökssmör
100 gram smör
1 stor klyfta vitlök
1 skvätt citronsaft
Persilja
Salt, svartpeppar

Tillbehör
Sparris
Bacon

Börja med att mixa ihop alla ingredienser till vitlökssmöret och ställ kallt.

Krydda oxfilén och bryn i smör. Placera i en ugnssäker form och stick i en termometer.
Sätt in i 125 grader varm ugn till köttet visar en innertemp på 58 grader (medium/rosastekt).
Låt köttet vila i folie 5-10 minuter.
Höj tempen till 225 grader.

Skala och skiva potatis i tunna skivor och lägg i en skål med vatten, minst 5 minuter så att stärkelsen försvinner.
Häll potatisskivorna i ett durkslag och låt rinna av ordentligt och torka torrt med en handduk.
Stek potatisskivorna i omgångar tills de fått fin färg och är mjuka. Krydda och lägg efter hand över i en ugnssäker form.

Koka sparris lätt och linda en baconskiva runt om.
Stek hastigt på ganska hög värme.

Skiva köttet och lägg ovanpå potatisen. Fördela vitlökssmöret ovanpå.
Sätt in formen i ugnen (som nu ska vara på 225 grader) ett par minuter tills smöret börjar smälta.

Strössla över persilja och ev ärtskott.

Servera med den baconlindade sparrisen.



Tips från Vincoachen
En Cabernet Sauvignon passar utmärkt till denna rätt. Denna kväll blev det som sagt en Penfold Bin 407 som är en magiskt fin Cab med härliga mörka bär, mjuka integrerade tanniner och en häftig hetta i eftersmaken.


Ett trevligt prisvärt alternativ är Substance Cabernet Sauvignon (74083) från USA. Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av plommon, mörk choklad, svarta vinbär, mynta, nougat, kryddor och kaffe.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar