Ja, då kör vi en riktig klassiker; pasta med en krämig, ljuvlig sås på bland annat oxfilé, svamp, lök och grädde. Toppad med parmesan och basilika. Och till det en mullig, maffig italienare. Ett säkert och lättlagat kort. Vad kan gå fel liksom??
4 pers
God pasta av valfri sort
300 gram oxfilé
200 gram färska champinjoner
1 halv purjo
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl vispgrädde
1 dl (drygt) creme fraiche
2-3 msk fransk senap
Salt, svartpeppar
1 dl hackad färsk basilika
50 gram parmesan
1. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
2. Skär oxfilén i tunna strimlor.
3. Strimla purjo, hacka lök och vitlök. Grovhacka basilikan.
4. Bryn köttet i stekpanna. Tillsätt svamp och lök. Låt fräsa några minuter under försiktig omrörning.
5. Häll i grädde, creme fraiche och senap. Låt puttra några minuter.
6. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
7. Rör ner basilikan.
8. Lägg upp pastan på tallrikar. Häll över såsen. Strössla över parmesan och garnera med några blad färsk basilika.
Vintips
Till denna rätt ska det såklart vara en riktigt maffig italienare. Gärna en Chianti!
Testa till exempel Chianti Fonterutoli (32229). Smaken är nyanserad, kryddig, lite stram med rostad fatkaraktär med inslag av körsbär, örter, plommon, tobak och kakao. 149:- på Systembolaget.
Från Systembolagets beställningssortiment hittar du La Porta di Vertine Chianti Classico 2012 (70944), 199 kr. En klassisk Chianti där Sangiovese dominerar med en tydlig smak av körsbär och syrligheten stärks av lingon och tranbär. Lätt ekad, lång eftersmak med runda tanniner. Bristly Wine står för importen, brukar borga för gedigen kvalitet!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar