lördag 20 februari 2021

Vietnamesiska sommarrullar (vårrullar)

Fräscha krispiga sommarrullar är en perfekt förrätt eller mingelmat men man kan såklart även ha det som huvudrätt om man gör lite fler. Jag gjorde dessa med räkor och massa goda grönsaker men man kan även fylla med stekt kyckling eller helt vegetariska om man föredrar det. Det jag tycker är viktigt är att få dem krispiga så satsa på ett par grönsaker med crunch. Till det serverar jag 3 olika sorters dippsåser.



8 sommarrullar

8 rispapper
24 skalade färska räkor
1 morot
En bit gurka
1 avokado
Cirka 50 gram glasnudlar
Hjärtsallad
1 salladslök
Koriander

Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet och spola av dem i kallt vatten. Klipp i mindre bitar.
Skala morot och gurka och skär i tunna (tändstickstunna) stavar.
Skär avokadon i tärningar.
Strimla upp salladslöken.
Skär eller bryt salladen i mindre bitar.



Dippsåsser:

Nr 1 - Japansk soja

Nr 2 - Jordnötssås
4 msk jordnötssmör
1 tsk semamolja
2 msk japansk soja
1/2 dl hett vatten
2 msk hackade salta jordnötter
Ev chiliflingor och salt

Chili-majjo
1 dl majonnäs (hemslagen eller Hellmans)
4 tsk Srirachasås
1/2 tsk pressad lime
1/2 - 1 tsk japansk soja
Ev lite salt

Ta fram en skärbräda och klä in den med en fuktig kökshandduk. Detta för att det ska blir lättare att rulla och rispappret inte ska fastna på underlaget.
Häll upp lite kallt vatten på en stor tallrik eller i en stekpanna.
Doppa 1 rispapper i vattnet 15-20 sekunder.
Lägg upp på den fuktade handduken och lägg sedan i alla ingredienserna till rullarna.
Placera ut allt i en avlång sträng lite närmre mitten mot dig.
Ta tag i papprets nedersta del och vik upp mot fyllningen. Rulla ett varv och vik sedan in ändarna och rulla klart (ganska hårt).

Vill man så kan man dela rullarna på mitten - det ser trevligt ut.

Dippa i de goda såserna och njut!

Tips från Vincoachen
Till asiatiska rätter passar en frisk rosé alldeles utmärkt. Les Fumées Blanches
Rosé (22138). Bärig, mycket frisk smak med inslag av rabarber, örter, smultron och citrus.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar