tisdag 3 november 2015

Teriyaki-lax

Lax med Teriyaki-sås är en favorit hos oss. Dels är den så fräsch och god och dessutom en rätt som man svänger ihop hur snabbt som helst. Jag brukar köpa färdig Teriyaki-sås i affären. Tycker den är hur god som helst men vill du prova att göra egen kommer såklart recept på det också!


4 pers

600-700 gram laxfilé (färsk lax blir absolut godast)
1 1/2 dl Teriyaki-sås
Blandade frön av sesam, pumpa, solros

2 röda paprikor
2 broccoli
3-4 morötter
1/2 purjolök

Till servering: Basmatiris

Så här gör du Teriyaki-såsen:
1/2 dl japansk soja
1/2 sake (risbrännvin)
2 tsk strösocker
2 msk mirin (stark och söt risvinäger)

Blanda alla ingredienserna till såsen i en kastrull och värm under omrörning tills sockret har löst sig och såsen tjocknar. Du kan använda den direkt men även förvara i kylen.

Skär paprikan i strimlor. 
Dela broccolin i små buketter.
Skär morötterna i lite tjockare slantar.
Strimla purjon.
Woka eller stek grönsakerna i olivolja inte för länge. De ska behålla sin krisipghet!

Lägg laxfiléerna i en smord ugnssäker form.
Pensla över rikligt Teriyaki-sås. Sätt in formen i ugnen på 200 grader och låt stå 12-15 minuter beroende på storlek på laxen och hur du föredrar den. Mitt tips är att inte låta den gå för länge så den blir torr så passa noga. Ös några gånger med Teriyaki-såsen under tiden i ugnen.

Ta ut laxen och strö över olika fröer.

Servera med de wokade grönsakerna, lite mer Teriyaki-sås och en hög med Basmati-ris. Tips är att hälla upp riset i ett glas vid serveringen så får du en fin liten "hög" på tallriken.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar