torsdag 28 juli 2016

Grillade lammfärsbiffar med feta- och melonsallad, citronyouhurt och getostkräm

Lammfärs är riktigt gott tycker jag. Här blev det grillade biffar som fick sällskap av en somrig sallad, grillade grönsaker och två sorters såser. Det går självfallet att steka biffarna på stekjärnet också. I glaset en bärig och fruktig Pinot Noir. Vill man ha ett lite smakrikare vin kan man tänka sig en Barbera d'Alba. Se vintips nedan!



4 pers

Biffar
500-600 gram lammfärs
1 gul lök
3 msk ströbröd
1 dl mjölk
2 ägg
2-3 msk Dijonsenap
Hackad persilja
Salt, svartpeppar
Grillolja att pensla med

Hacka löken och fräs försiktigt i stekpanna så den blir glansig och fin.
Rör ihop ströbröd och mjölk och låt svälla en liten stund.
Blanda ihop färs, ströbrödsmjölk, lök, ägg och senap. Krydda med salt och peppar.
Pensla med grillolja och grilla på grillen tillsammans med lite grönsaker. Vi körde gul zuccini och röd paprika denna dag.

Citronyoughurt
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk flytande honung
1/2 citron, skal och saft

Häll yoghurten i en skål. Pressa i vitlöken. Tillsatt honung och saft och skal från citronen. Smaka av med salt. Garnera ev med citronmeliss.

Getostkräm
1 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 dl creme fraiche
150-200 gram chevre
1 msk flytande honung
En skvätt citronsaft
Rostade pinjenötter
Salt, peppar

Häll upp yoghurt och crème fraîche i en skål. Smula i getosten. Blanda i honung och citronsaft och mosa ihop till en sås. Smaka av med salt och svartpeppar. Strö över lite rostade pinjenötter.

Melon- och fetasallad
1 par skivor vattenmelon
1 fetaost
Cocktailtomater eller annan smakrik tomat
Ruccola eller blandsallad

Skär melonen i kuber och dela tomaterna på mitten. Tärna fetaosten.
Blanda ihop alla ingredienserna och låt stå svalt till servering.
Ringla gärna över lite balsamico och strö över resten av pinjenötterna.

Vintips
Till den här typen av ganska lätta smaker passar det utmärkt med en bärig och fruktig Pinot Noir. Nya Zeeländska Saint Clair (16015) är ett sådant exempel. Skogshallon, körsbär, vanilj, örter, ingefära och kanel. Priset är 119 kr.


Går man upp något i pris hittar vi en fransk bourgogne - Olivier Leflaive Bourgogne Cuvée Margot (5447). Även här hittar vi skogshallon men även lingon, örter och kryddor. Kostar 159 kr.

Om man önskar ett lite smakrikare vin är druvan Barbera d'Alba ett trevligt alternativ. Italienska Borgogno (74201) för 149 kronor är favorit hos oss. Bärigt med inslag av fat, mörka körsbär, skogshallon, örter, peppar och lakrits.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar