måndag 6 april 2020

Råraka med löjrom - en perfekt förrätt

Råraka med löjrom är en perfekt förrätt tycker jag. Det är gott och känns lyxigt samtidigt som det är lätt att laga till. Vi toppar rårakan med löjrom, gräddfil, hackad rödlök och gräslök. I glaset en fruktig och lätt ekad Bourgogne Chardonnay.


4 pers

8 medelstora potatisar
Salt, peppar
Rapsolja
Smör

Till servering:
80-120 gram löjrom (beroende på hur mycket man vill ösa på)
1 rödlök
Gräslök
Cirka 1 dl gräddfil
1 citron

Skala potatis och riv den på grövsta sidan på rivjärnet.
Lägg den rivna potatisen i en kökshandduk och krama ur så mycket vätska du kan.
Forma 4 små högar av potatisen.
Hetta upp smör i en stekpanna och häll i rapsolja.
Lägg i potatisen och tryck ut rårakan till en tunn plätta. Salta och peppra lätt.
Stek på medelvärme cirka 4-5 minuter per sida tills rårakan är krispig och har fin färg. 
Lossa lite under tiden med en stekspade så rårakan inte fastnar i stekpanna.
Vänd försiktigt med en stekspade och stek färdigt på andra sidan.
Stjälp upp på en tallrik och håll varmt. Alternativt håll varmt i ugnen på 60 grader.

Toppa med en klick löjrom, en klick gräddfil, hackad rödlök och gräslök och några längre strån av gräslöken. Servera en liten bit citron till.



Vintips
Prova gärna en fruktig Chardonnay - Bourgogne J M Brocard (76083) till rårakan. Fruktig smak med inslag av fat, gula äpplen, päron, nötter och citron. Klart prisvärd med sina 129 kronor.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar