söndag 7 november 2010

Valnötsbröd med aprikoser

Testa detta saftiga och väldigt goda bröd fyllt med valnötter och aprikoser. En klick smör och några rejäla skivor god ost - lycka!





2 stora limpor

50 gram jäst
6 dl vatten
2 msk sirap
3 msk olja
3 tsk salt
1 tsk malt pomeransskal
150-200 gram valnötter
150 gram torkade aprikoser
3 msk linfrön
8 dl vetemjöl
8 dl rågsikt

1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Ljumma vattnet och rör ut jästen.
3. Hacka valnötter och aprikoser i rätt rejäla bitar.
4. Blanda sirap, olja och alla kryddor ner i degvätskan.
5. Rör i valnötter och aprikoser och tillsätt mjölet efter hand. Spar 2-3 dl till utbakningen.
6. Knåda degen tills allt blandat sig väl (degen ska fortfarande vara lite lös).
7. Strö över lite mjöl, lägg på en bakhandduk och låt degen jäsa till dubbel storlek i cirka 45 min.
8. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop till två limpor.
9. Lägg limporna på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa cirka 20 minuter.
10. Skåra limporna med en vass kniv och sätt in i 225 grader varm ugn i 10 minuter.
11. Sänk sedan värmen till 175 grader och fortsätt grädda limporna ytterligare cirka 35 minuter.
12 Låt vila på galler utan bakduk så får du en knaprig skorpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar