tisdag 28 september 2010

Köttfärspaj med fetaost

Saftig, välsmakande paj med härliga smaker av fetaost, köttfärs, rödlök, oliver och basilika. Den här pajen tar man gärna en extra portion av!



4 pers

125 gram smör
2 1/2 dl vetemjöl
1-2 msk iskallt vatten

2 rödlökar
500 gram nötfärs
salt, svartpeppar
1 1/2 dl urkärnade svarta oliver
150 gram fetaost
1/2 kruka basilika

2 ägg
2 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
2 dl riven ost

1. Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen och låt därefter degen vila i kylskåp cirka en halvtimme.
2. Tryck ut degen i en pajform, nagga botten med en gaffel och grädda i 225 grader längst ner i ugnen 12 minuter.
3. Sänk värmen till 200 grader.
4. Skala och hacka rödlöken.
5. Fräs lök och nötfärs. Smaka av med salt och peppar.
6. Skiva oliverna, hacka basilikan, tärna fetaosten. Blanda ner i köttfärsblandningen.
7. Fyll pajskalet med köttfärsröran.
8. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Salta och peppra.
9. Häll äggstanningen över köttfärsröran och strö över riven ost.
10. Grädda pajen mitt i ugnen (200 grader) i cirka 20 minuter tills osten fått en gyllenbrun färg.
11. Låt pajen "stå till sig" minst 10 minuter.

Servera gärna med en fräsch grönsallad.

Vintips
Till denna matiga paj passar ett ganska fylligt och bärigt vin. Det blev en spanjor denna gång: Opta, 70% Tempranillo, 20% Garnacha och 10% Syrah. Doftar av choklad, kryddor, jordgubbar och körsbär. I smaken hittar man smörkola, jordgubb, körsbär, vanilj och en lite örtig ton. Härlig balans mellan frukt och kraft och lång eftersmak. En gammal favorit!


2 kommentarer:

  1. Gjorde den nyss, jättegod! :)

    SvaraRadera
  2. Kul att du tyckte om receptet! Ja, det är riktig höjdare faktiskt.

    SvaraRadera