onsdag 15 september 2010

Kantarell- och köttfärspaj

En matig och mycket god paj med härliga smaker av färska kantareller, köttfärs och ett smarrigt täcke av creme fraiche och ost.




6 pers

Pajdeg
50 gram rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
2 tsk bakpulver

Fyllning
500 gram nötfärs
2 gula lökar
1/2 liter kantareller
2 vitlöksklyftor

Täcke
5 dl lätt creme fraiche
4 msk majonäs
2-3 dl riven ost

1. Blanda smör, mjöl, mjölk och bakpulver till en jämn deg. Tryck ut degen i en pajform.
2. Skala och skiva löken tunt. Bryn i smör tillsammans med pressad vitlök.
3. Fräs kantarellerna och blanda med löken.
4. Lägg undan svamp och lökröran på ett fat.
5. Bryn köttfärsen. Smaka av med salt, peppar och t ex grillkrydda.
6. Blanda köttfärs och svamp- och lökröran.
7. Lägg blandningen i pajskalet.
8. Blanda creme fraiche och majonäs i en skål. Bred blandningen över fyllningen och toppa med den rivna osten.
9. Grädda pajen i 200 grader varm ugn 25-30 minuter tills pajen får en gyllene färg.

Servera med en god sallad.

Vintips
En Cotes du Rhone smakar alldeles förträffligt till denna matiga paj. Vi testade Cotes du Rhone Roger Perrin, 2005. Druvorna i detta vin består av 75% Grenache, 25% Syrah.
Välbalanserad mäktig smak, örtigt och med smak av solmogna mörka bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar