onsdag 2 mars 2011

Parmesanpaj

Gillar ni Italien? Gillar ni parmesan? Då kommer ni att ÄLSKA den här pajen. Servera med lite gott kallskuret, gärna italienskt: parmaskinka, salami... Testa fänkålssalami, en ny favorit, och så lite marinerade kronärtskockshjärtan på det och en fräsch sallad. Och glöm för all del inte ett gott italiensk vin till det hela!



4-6 pers - 1 paj

Pajdeg

3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk iskallt vatten

Fyllning
3 ägg
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
200 gram färskriven parmesan - tex Zeta Grana Padano, 16 mån, lagom stark
salt, peppar

Garnering
Ruccola
(Kalamata) oliver, gärna både gröna och svarta

1. Rör ihop degen och ställ kallt i kylen cirka 20-30 min.
2. Tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel.
3. Förgrädda pajen på 225 grader i 10-12 minuter.
4. Blanda samman ingredienserna till fyllningen och häll i det förgräddade pajskalet.
5. Sänk temperaturen till 175 grader och grädda pajen tills den får fin färg, cirka 25-30 minuter.
6. Låt pajen svalna och något så den hinner "sätta sig".
7. Garnera med ruccola och goda blandade (Kalamata) oliver.

Servera med kallskuret, t ex parmaskinka, serranoskinka, salami, bresaola....

Vintips
Ja, go'vänner, dags att plocka fram en italienare igen, och en fruktig sådan vill vi ha till denna rätt. Ni vet, parmesan och Amarone - oh la la, bättre äktenskap får man leta efter! En Barbera eller en Chianti Classico är heller inte fy skam. Ta en Brolio till exempel. Med fruktig smak med rostad fatkaraktär och inslag av körsbär, plommon, kaffe, choklad och lite salvia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar