måndag 20 januari 2020

Gudomlig parmesanpaj

Gillar du Italien? Gillar du parmesan? Då kommer du att ÄLSKA den här pajen. Med en ljuvligt krämig fyllning som verkligen smakar mycket parmesan. Servera som ensamrätt tillsammans med lite gott kallskuret eller som tillbehör när du bjuder på buffé eller plockmat.

Pajen blir nästan bäst av att tillagas dagen innan den ska serveras. Då hinner den sätta sig ordentligt och fyllningen får rätt konsistens.

Och glöm för all del inte ett gott italienskt vin till det hela!





Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk iskallt vatten

Fyllning
3 ägg
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
200 gram färskriven parmesan - tex Zeta Grana Padano, 16 mån, lagom stark
Salt, svatpeppar

Garnering
Ruccola
(Kalamata) oliver, gärna både gröna och svarta

Rör ihop degen och ställ kallt i kylen cirka 20-30 min.
Tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel.
Förgrädda pajen i 225 grader varm ugn i 10-12 minuter.
Ta ut pajen och sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
Blanda samman ingredienserna till fyllningen och häll i det förgräddade pajskalet.
Grädda pajen tills den får fin färg, cirka 25-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten.
Låt pajen "sätta sig" ordentligt innan servering.
Garnera med ruccola och goda blandade (Kalamata) oliver.


Vintips
Ja, go'vänner, dags att plocka fram en italienare igen, och en fruktig sådan vill vi ha till denna rätt.
Varför inte en Brolio (2705). Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, salvia, plommon, kakao, kanel och hallon. Pris 129 riksdaler.




Sen har vi ju en Amarone. Ni vet, parmesan och Amarone - oh la la, bättre äktenskap får man leta efter! En Chianti är heller inte fy skam. 

Testa till exempel Chianti Fonterutoli (32229). Smaken är nyanserad, kryddig, lite stram med rostad fatkaraktär med inslag av körsbär, örter, plommon, tobak och kakao. 145:- på Systembolaget.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar