måndag 28 november 2011

Saftiga saffransbullar med mandelmassefyllning

Idag bjuder jag på ett alternativ till lussekatter - nämligen saftiga saffransbullar! De blir riktigt smarriga med den härliga fyllningen med smör och mandelmassa. En helt ny favorit i familjen.


Cirka 30 bullar

125 gram smör
5 dl standardmjölk
50 gram jäst
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
1 gram (2 påsar saffran)
16 dl vetemjöl

Fyllning
200 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
150 gram mandelmassa
1/2 msk vaniljsocker

1 ägg
Pärlsocker

1. Smula jästen i en degbunke.
2. Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet och tillsätt därefter all smör/mjölk blandning.
3. Häll i saffran, socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och tillsätt ev mer mjöl efterhand.
4. Låt degen jäsa i 40 minuter under bakduk.
5. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen.
6. Knåda degen på bakbordet, dela i två delar och kavla ut varje del till en rektangel.
7. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär i ganska stora bitar och placera i bakformar.
8. Låt jäsa 30 minuter.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i 230-240 grader varm ugn cirka 10 minuter.  Låt svalna under bakduk.


4 kommentarer:

  1. Det är ju fan att man ska vara allergisk mot mandel.

    SvaraRadera
  2. Jätte goa bullar :)

    SvaraRadera
  3. Jag utgick från receptet men hade 13 dl mjöl och ett ägg (samt lite mer fett). Jättegoda blev dom! Jag som aldrig bakat bullar i hela mitt liv lyckades med detta. Mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att bullarna blev bra! Tycker själv de är farligt goda ;-)
      Riktig favorit!

      Radera