söndag 6 november 2016

Semi-torkade tomater

Att göra egna "soltorkade" eller ugnstorkade/semi-torkade tomater är busenkelt och supergott! Allt som behövs är ett gäng tomater, lite fin olivolja, vitlök och örter. Samt lite tid hemma för att passa ugnen.



1 stor burk på cirka 4 dl

1 kg små tomater
1 nypa salt
4-5 vitlöksklyftor
2-3 dl fin olivolja
Färsk oregano och/eller timjan

Halvera tomaterna och skär gärna bort det gröna "skaftet". Lägg tomaterna med skalsidan nedan på bakplåtspapper på en plåt. Strössla över salt.
Ställ in plåten i 100-150 grader varm ugn (använd gärna varmluftsugn) och påbörja torkningen. 
Detta tar cirka 3-4 timmar.
Efter halva tiden tar du ut plåten och naggar snittytan med en gaffel. Då rinner saften nämligen ut lättare. 
Tiden ovan beror naturligtvis på vilken ugn man har och storleken på tomaterna så håll koll! De är klara när de inte längre vätskar sig och börjar torka till.
Låt tomaterna svalna på plåt och lägg dem sedan i en väl rengjord glasburk. Skala och halvera vitlöksklyftorna och stoppa ned i burken.
Repa i örterna och tillsätt lite flingsalt och svartpeppar.
Slå på oljan så det täcker. Förvara i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar