lördag 29 oktober 2016

Biff Rydberg med senapscreme

Biff Rydberg är ju en slags lyxig pyttipanna gjord på oxfilé och det är ju bara hur gott som helst! Glöm för all del inte senapscremen - den ger verkligen en extra dimension till rätten!

Dock är denna rätt inte särskilt vinvänlig med den råa äggulan. En öl är att föredra! Eller kanske ett glas äppelmust om man inte gillar öl.


4 pers

Cirka 800 gram oxfilé
12 råa potatisar
2 gula lökar
4 äggulor
Smör- och rapsolja
Persilja
Salt, svartpeppar

Senapscreme
2 dl vispgrädde
1 1/2 msk socker
1 1/2 msk Dijonsenap
2 msk Colmans senapspulver
Salt, svartpeppar

Vispa grädden tillsammans med sockret.
Blanda i senap och vispa snabbt ihop. Smaka av med salt och peppar.
Förvara svalt tills det är dags att servera.

Skala potatisen och skär den i ungefär 1 cm stora tärningar.
Hacka löken och skär oxfilén i lika stora tärningar som potatisen.
Råstek potatisen i smör- och rapsolja. Rör om då och då och låt dem få en fin gyllene färg.
Salta.
Lägg upp potatisen på ett fat och håll varmt.

Hetta upp stekpannan på nytt på hög värme. Häll i ytterligare smör- och rapsolja och lägg i oxfilé och lök. Låt bryna utan att röra runt tills du ser att allt börjar ta färg. Rör då hastigt om och stek en liten, liten stund till (beroende på hur rött du vill ha köttet).
Krydda med salt och peppar.

Lägg upp oxfilén och löken för sig och potatisen för sig. Strössla över persilja.
Servera gärna den råa äggulan i ett litet snapsglas. Det ser trevligt ut och låt alla blanda ihop sin pytt med ägg, potatis, oxfilé, lök och den goda senapscremen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar