torsdag 24 november 2016

Kummel med ärtpuré

Kummel är en fisk som jag inte tillagar så ofta men den är riktigt trevlig och tillsammans med lite goda tillbehör blir detta en härlig färgglad måltid. Har du tid kan du gärna lättrimma fisken så får den en fastare konsistens. Ärtpuré är ett trevligt tillbehör som gör rätten saftig och god.


4 pers

600-800 gram kummelfilé med skinnet kvar
Olivolja
Smör- & Rapsolja
Salt, peppar

Tillbehör
Ärtpuré
Kokt potatis
Broccoli
Morötter
Ärtskott

Dela fisken i 4 lika stora bitar. Torka av den på lite hushållspapper. Olja in med lite olivolja och krydda med salt och peppar.
Stek fisken på hög värme med skinnsidan nedåt i rikligt med smör- och rapsolja. 
Vänd fisken efter cirka 3-4 minuter och tillsätt eventuellt mer smör. Ös fisken med smöret och stek ytterligare cirka 3 minuter.
Stäng av plattan och låt fisken vila i 5 minuter.

Lättrimma
5 dl vatten
1 1/2 msk salt
2 tsk strösocker

Blanda vatten, salt och socker så att det löser sig. Lägg fisken i saltlaken och låt ligga i lagen 1 timme.

Ärtpuré
300 gram frysta ärtor
1-2 msk smör
Salt

Koka de frusna ärtorna i vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet med spara det!
Mixa ärtorna med smöret (mixerstav eller blender) till en slät puré. Späd med kokvattnet om det behövs. Krydda med salt.

Koka under tiden potatis och broccoli. Skiva morötterna tunt, gärna med en mandolin,

Lägg upp ärtpurén i botten av tallriken. Lägg på fisken. Toppa med morotsslantar och ärtskott. Servera med potatis och broccoli.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar