En riktig klassiker - ack så god! Tricket är att hålla färsen iskall medan man arbetar den. Smeten ska vara lös men inte rinnig. Biffarna ska såklart stekas i riktigt smör på låg värme. Servera sedan med ett gott potatismos, små fina gröna ärtor, smält smör och rårörda lingon - och du är i hamn!
1. Skala potatisen och dela i mindre bitar. Koka mjuka.
2. Stöt potatisen och blanda i en rejäl klick smör under fortsatt stötning.
3. Häll på mjölk efterhand och vispa moset fluffigt med en elvisp.
4. Krydda.
4 pers
600-800 gram kalvfärs
4 äggulor
2-3 dl vispgrädde
2 dl färskt vitt rivet bröd eller ett par msk ströbröd
Salt
Vitpeppar
Tillbehör: Potatismos, gröna ärtor, rårörda lingon, smält smör, ev ärtskott till garnering
1. Blanda den iskalla färsen med äggulor och salt och peppar i en bunke.
2. Blanda i grädden, lite i taget. Smeten ska vara lös!
3. Forma biffar - med blöta händer så går det enklare - och vänd i bröd/ströbröd.
4. Stek i SMÖR på LÅG värme, cirka 3 minuter på varje sida.
Servera med ett gott potatismos, små fina gröna ärtor, smält smör och rårivna lingon.
Potatismos
Cirka 12 mjöliga potatisar
2 dl standardmjölk
En rejäl klick smör
Salt
Vitpeppar
Ev 1 krm färskriven muskot
1. Skala potatisen och dela i mindre bitar. Koka mjuka.
2. Stöt potatisen och blanda i en rejäl klick smör under fortsatt stötning.
3. Häll på mjölk efterhand och vispa moset fluffigt med en elvisp.
4. Krydda.
Vintips
Här passar det med ett mjukt och bärigt vin. Det enda som kan stöka till det med det är syrligheten i lingonen men inget som stör mig. Killawara, Shiraz Cabernet Sauvignon är just ett sådant mjukt och bärigt vin, dessutom till en billig peng. Bärig, aningen bränd smak med inslag av svarta vinbär, lakrits och vanilj.
Eller så kör vi på en något dyrare variant; Bourgogne Cuvée Prestige Francois Martenot Pinot Noir. Bärig, kryddig smak med inslag av fat, skogshallon, lingon, jordgubbar och örter.
Tack för vintipset. För egen del en 2013 Stoneleigh Pinot Noir.
SvaraRadera