söndag 31 juli 2016

Fiskspett med basilika-aioli

Idag bjuder jag på ett riktigt smaskigt recept! Härliga fiskspett, grillade grönsaker och basilika-aioli. Den goda aiolin passar självklart till andra fiskrätter och är dessutom supergod att doppa skaldjur i. Till denna festliga rätt dricker vi ett riktigt fyndvin. Ett smakrikt, fylligt vitt vin med lime, tropiska frukter, päron och fin mineralitet. En Chardonnay till det facila priset 89 riksdaler.



4 pers

Fiskspett
Laxfilé färsk
Vit fast fisk, t ex marulk, hälleflundra eller torskrygg
Tigerräkor
(Pilgrimsmusslor)

Marinad
Olivolja av god kvalitet
Pressad citronsaft och ev skal av citron
Flingsalt
Citronpeppar
Massor av Santa Maria Seafood & Fish

Låt fisken marinera minst en timme före grillningen.

Grillade grönsaker
Några exempel som är goda att grilla:
Zucchini, grön eller gul
Paprika (i olika färger)
Smålök
Grön sparris
Aubergine

Basilika-aioli
2 rumsvarma (viktigt!) äggulor
1 msk Dijonsenap
1/2 msk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja
1-2 vitlöksklyftor
1 nypa socker
1/2 dl färsk basilika
Salt, svartpeppar

Rör ihop äggulor, senap och vinäger.
Tillsätt rapsoljan, först bara droppvis och sedan i en tunn stråle. Vispa kraftigt hela tiden tills det att all olja är tillsatt och röran fått en krämig konsistens.
Blanda i pressad vitlök och finhackad basilika.
Smaka av med lite salt, socker och nymald svartpeppar.

Vintips
Nu ska ni få ett riktigt kanontips på ett mycket gott och prisvärt vin! Nämligen sydafrikanska Simonsig (2032) Chardonnay, 2015. Underbar fruktig doft med inslag av citrus, ananas, persika och vanilj. Smaker av lime, tropiska frukter, päron och en fin avslutande mineralitet. Och som sagt, priset, 89 kronor...



Man kan även tänka sig ett, inte alltför sött, rosévin. Passar utmärkt ihop med laxen i fiskspetten. Har ni inte provat franska M de Minuty (2590) tycker jag absolut ni ska göra det! Torr, bärig smak med inslag av hallon, citrus, örter och vanilj. Prisvärd och riktigt god! 115 kronor.

1 kommentar:

  1. Basilika-aiolin var grymt god, trodde att det skulle bli för stark smak av basilika men den blev kanon. Vinet smakade gott också!

    SvaraRadera