lördag 19 december 2015

Lakritskola med choklad och flingsalt

Kombinationen lakrits, choklad och salt är svårslagen!


3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 dl turkisk peppar karameller
2 tsk smör
200 gram mörk choklad

Klä en fyrkantig form, cirka 20x20 cm, med bakplåtspapper.
Krossa turkisk peppar i en mortel.
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och krossade karameller i en kastrull med hög kant. 
Låt koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt, utan lock, tills smeten har en temperatur på 117-120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Det tar ungefär 15 minuter. Rör om då och då.
Tillsätt smöret och häll upp smeten i formen. Ställ i kylen att stelna.
Smält chokladen över vattenbad och låt svalna. 
Skär eller klipp kolan i lagom stora bitar och doppa varje bit i choklad. Lägg upp på bakplåtspapper.
Strö över lite flingsalt på toppen av chokladen innan den stelnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar