tisdag 5 februari 2013

Krämig champinjonsoppa med rökt skinka

Champinjonsoppa är en riktig klassiker som faller de flesta i smaken. Den här gången skojade jag till det med lite rökt skinka i soppan. Det blev smakrikt och satte extra piff på den gräddiga soppan. Till champinjonsoppa som är mild och gräddig serverar vi ett smakrikt vitt vin eller ett lättare rött vin. Allt efter tillgång och humör.


4-6 personer

500 gram färska champinjoner
1 gul lök
1 tsk torkad timjan
1/2 koncentrerad grönsaksbuljong (Touch of taste)
5 dl standardmjölk
5 dl vispgrädde
Ett par skivor god rökt skinka
Salt, vitpeppar
Någon piffig färsk ört till garnering

1. Grovhacka hälften av champinjonerna.
2. Skala och hacka den gula löken.
3. Fräs svamp och lök i en stor kastrull, cirka 5 minuter.
4. Häll i fond, mjölk, grädde och timjan och låt koka upp och därefter småputtra i cirka 10 minuter.
5. Skär under tiden den resterande svampen i tunna skivor och stek i smör på stekjärn.
6. Hacka skinkan i pyttesmå bitar och fräs upp hastigt på stekjärnet.
7. Ta soppan från plattan och mixa slät med stavmixer.
8. Rör i det mesta av den stekta svampen och skinka och låt koka upp.
9. Red eventuellt med Maizena.
10. Krydda med salt och peppar.
11. Häll upp soppan i varma tallrikar, toppa med resterande svamp och garnera med färska örter, t ex timjan.

Vintips
Till den här milda och gräddiga svampsoppan kan man servera antingen ett smakrikt vitt vin, förslagsvis en filtrerad Chardonnay eller ett lätt, rött mjukt vin, en Pinot Noir. Vinerna bör vara fruktiga med bra syra för att möta soppans gräddiga toner.

Sydafrikanska Fleur du Cap Chardonnay är friskt, torrt och fruktigt och helt klart prisvärt. Fruktig smak med inslag av fat, tropisk frukt, päron, blodgrape och vanilj.

Som ett rött alternativ väljer vi Stoneleigh Pinot Noir från Nya Zeeland. Här hittar vi smaker som mogna jordgubbar, ingefära, körsbär och choklad.



  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar