Torskrygg är något av det godaste jag vet. Älskar den rena smaken och tuggmotståndet i fisken. Så här varsamt stekt i smör är det en fantastisk rätt. Servera med smörstekta champinjoner och mjäll bladspenat. I glaset en vit eller röd Bourgogne. Vill man förstärka rätten ytterligare servera gärna en klick sötpotatispuré.
800 gram torskrygg
2 msk olivolja
1 nypa flingsalt
100-200 g smör
250 gram färska champinjoner
Ett paket färsk bladspenat, cirka 100 gram
Flingsalt, vitpeppar
12 st delikatesspotatisar
1. Skär fisken i portionsbitar, gärna så det blir två bitar var, och smörj in fiskbitarna med olivolja.
2. Värm en torr teflonstekpanna och lägg i flingsaltet.
3. Lägg i fisken och låt steka tills undersidan fått en gyllene stekyta.
4.Vänd fiskbitarna och tillsätt smöret i klickar. Ös fisken konstant med det brynta smöret tills fisken uppnått önskad stekgrad, cirka 2-4 min beroende på storlek.
5.Skölj svampen och dela i kvartar. Stek i smör. Salta och peppra. Vänd försiktigt ned spenat precis innan servering.
6. Lägg upp svamp och spenat på varma tallrikar. Placera fiskbitarna ovanpå och skeda över det brynta smöret.
Servera med kokt potatis.
Sötpotatispuré
1 st stor sötpotatis
3 dl grädde
Salt, peppar
Skala sötpotatisen och skär den i mindre, lika stora, delar och lägg i en kastrull.
Häll grädde över bitarna tills de är täcka och koka sötpotatisen mjuk.
Sila av grädden, spara den. Kör potatisen med stavmixer till slät purékonsistens, späd med kokgrädden vid behov. Smaka av med salt och peppar.
Vintips Till detta serverar vi gärna en Bourgogne. Vit eller röd beroende på humör.
Bourgogne Blanc Kimmeridgien är ett torrt, friskt och fruktigt Chardonnay-vin med inslag av gula äpplen, rökig mineral, örter och citron.
4 personer
800 gram torskrygg
2 msk olivolja
1 nypa flingsalt
100-200 g smör
250 gram färska champinjoner
Ett paket färsk bladspenat, cirka 100 gram
Flingsalt, vitpeppar
12 st delikatesspotatisar
1. Skär fisken i portionsbitar, gärna så det blir två bitar var, och smörj in fiskbitarna med olivolja.
2. Värm en torr teflonstekpanna och lägg i flingsaltet.
3. Lägg i fisken och låt steka tills undersidan fått en gyllene stekyta.
4.Vänd fiskbitarna och tillsätt smöret i klickar. Ös fisken konstant med det brynta smöret tills fisken uppnått önskad stekgrad, cirka 2-4 min beroende på storlek.
5.Skölj svampen och dela i kvartar. Stek i smör. Salta och peppra. Vänd försiktigt ned spenat precis innan servering.
6. Lägg upp svamp och spenat på varma tallrikar. Placera fiskbitarna ovanpå och skeda över det brynta smöret.
Servera med kokt potatis.
Sötpotatispuré
1 st stor sötpotatis
3 dl grädde
Salt, peppar
Skala sötpotatisen och skär den i mindre, lika stora, delar och lägg i en kastrull.
Häll grädde över bitarna tills de är täcka och koka sötpotatisen mjuk.
Sila av grädden, spara den. Kör potatisen med stavmixer till slät purékonsistens, späd med kokgrädden vid behov. Smaka av med salt och peppar.
Vintips Till detta serverar vi gärna en Bourgogne. Vit eller röd beroende på humör.
Bourgogne Blanc Kimmeridgien är ett torrt, friskt och fruktigt Chardonnay-vin med inslag av gula äpplen, rökig mineral, örter och citron.
Prisvärt och gott är också Couvent des Jacobins. Torr, mycket frisk, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av smör, gula plommon, nötter och citrus.
Varför inte prova ett rött vin, en Pinot Noir, till fisken? Bourgogne Hautes Côtes de Nuits har en kryddig, nyanserad smak med inslag av fat, skogshallon, lingon och muskot.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar