Härligt sötsyrlig är denna klassiska citronpaj från Frankrike. Servera gärna med en klick lättvispad grädde.
Pajskal
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk florsocker
1 kryddmått salt
1 äggula
1 msk iskallt vatten
Fyllning
100 gram smör
2 dl florsocker
3 ägg
2 citroner, saft och skal
1. Skär smöret i kuber. Blanda smör, mjöl, florsocker och salt och nyp/blanda ihop. Tillsätt äggulan och vattnet och blanda till en smidig deg.
2. Låt vila i kylskåp cirka 30 minuter.
3. Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel.
4. Förgrädda pajskalet på 200 grader cirka 10 minuter. Låt svalna.
5. Smält smöret till fyllningen.
6. Häll över smöret i en skål och tillsätt florsocker. Vispa fluffigt.
7. Tillsätt ägg och vispa ihop till en kräm.
8. Bland i citronskal och saft.
9. Häll krämen i det förgräddade pajskalet. Sänk ugnsvärmen till 175 grader och grädda i cirka 35 minuter tills krämen stannat.
10. Låt svalna och sätta sig och pudra sedan över florsocker.
Servera gärna med lättvispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar