onsdag 27 februari 2013

Lammfilé med chévrebakade rotsaker och vinbärssås

Idag bjuder jag på en riktigt festlig och god middag. Rosastekt lammfilé och till det underbart goda rotfrukter toppade med chevre, honung och pinjenötter. En superenkel sås till det och så tipsar jag om ett fantastiskt gott och prisvärt vin därtill. Smaklig spis!


4 pers

Cirka 600 gram lammfilé
Salvia (färskhackad) 2 msk
Timjan (färsk, hackad) 2 msk
Salt och peppar och ev någon annan god lammkrydda

Ugnsrostade rotfrukter med chevre, honung och pinjenötter
3 morötter
2-3 palsternackor
10 gröna sparris (kan uteslutas)
4 potatisar av fast sort
4 tomater
150 gram chevre
Pinjenötter
Flytande honung
Olivolja
Flingsalt, svartpeppar
Sås
4 msk vinbärsgele
3 msk kalvfond
3 dl matlagningsgrädde
Pepparmix
Salt

1.Skala och hacka rotsaker och sparris grovt.
2. Skölj och dela tomaterna. Lägg allt på en plåt och ringla över olivolja, salta och peppra.
3. Sätt in rotsakerna i ugn i 200 grader varm ugn i cirka 25 minuter. 

4. Putsa lammköttet rent från senor. Hacka timjan och salvia och strö över filén.Salta och peppra rikligt. Stek i nedre delen av ugn till innertemperatur 57°C (20 min). Filéerna kan också stekas på grilljärn eller stekpanna.
5. Ta ut köttet ur ugnen, linda in i aluminumfolie och låt vila.
6. Höj ugnstemperaturen till 250°C.
7. Smula chévre över rotsakerna och strö över pinjenötterna. Avsluta med att ringla över lite honung. Låt stå i ugnen tills osten och pinjenötterna fått fin färg.

8. Smält vinbärsgelé i en kastrull på medellåg värme och tillsätt fond + grädde.
9. Låt koka upp, smaka av med pepparmix och ev lite salt.

Vintips
Här vill jag rekommendera fylligt och smakrikt rött vin med ganska kraftig syra så den kan möta vinbärssåsen. Jag vill verkligen tipsa om Allegrinis Valpolicella La Grola. Gjort på 80% Corvina och 20% Syrah. Intensiv och välbalanserad smak av mörka bär, körsbär, choklad, vanilj och örter. Lång eftersmak med bra syror. 159:- på Systembolaget.
Ett budgetalternativ om du vill testa Corvina är Corvina Veronese.

Till lamm är ju även en Amarone en klassiker. Och Syrah såklart.



Vi har även testat att dricka Merlot till denna rätt och det passade också riktigt bra.
Chateau de Valois, 2006. En vin från Pomerol i Bordeaux.
Doft: Plommon, svarta vinbär. Smak: Även här plommon och svarta vinbär, fatvanilj.
Vinet behöver ordentlig luftning, minst 1 timme. Kraftig syra som passade utmärkt med vinbärssåsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar