En riktigt festmåltid är denna läckra kalvfilé med goda tillbehör. Kör filén på låg temperatur i ugnen så blir den extra saftig och mör. De ugnsbakade körsbärstomaterna kan jag verkligen rekommendera till både det ena och det andra. Sååå väldigt goda. I glaset gärna en Crozes-Hermitage.
4 pers
600-800 gram kalvfile
1. Bryn kalvfilén i smör på ganska hög värme i stekpanna.
2. Stick i en köttermometer och placera i en ugnssäker form. Ugnsbaka på låg temperatur, 150 grader, tills termometern visar på 60 grader (rosa kött).
3. Svep in köttbiten i folie och låt vila minst 10 minuter.
Balsamicosås
2 scharlottenlökar
1 msk smör
1 1/2 msk tomatpuré
1/4 dl farinsocker (råsocker går också bra)
1/2 dl balsamvinäger
2 dl rött vin
2 dl vatten
2 msk kalvfond (Touch of Taste)
Salt, svartpeppar, Maizena
1. Finhacka lök och fräs i smör.
2. Tillsätt tomatpuré och socker och rör hela tiden så det inte bränns vid men får lite färg.
3. Häll på balsamvinäger, vin och vatten. Låt koka ihop tills hälften återstår.
4. Rör ned kalvfond och krydda med salt och peppar.
5. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Red av med Maizena vid behov.
Ugnsbakade körsbärstomater
1 ask goda och röda körsbärstomater
1 msk strösocker
2 tsk salt
2 msk olivolja
1. Blanda tomater med socker, salt och olja och goja runt ordentligt.
2. Häll över i en liten ugnssäker form så tomaterna ligger tätt packade.
3. Baka av på 175 grader i 30 minuter.
Ugnsrostade rotfukter med ruccola
Morötter, potatis, palsternacka, lök, rotselleri. Välj själv vilka rotsaker du gillar och blanda gärna flera olika... Receptet finner du här.
Vintips
Här rekommenderar vi gärna en Crozes-Hermitage. Les Launes (2010) har fått fyndstämpel av många och vi stämmer in. Detta är både kryddigt och smakrikt med inslag av fat, björnbär, plommon, viol, kakao, charkuterier och lagerblad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar