fredag 6 april 2012

Örtrullad lammfilé med grekisk potatistårta

Rosmarin, timjan, citron och vitlök är klassiska smaksättare till lamm. Så och i denna ljuvliga lammrätt som serveras tillsammans med len chevre-creme och en saftig potatistårta.



4 pers

Lammfilé, cirka 600 gram
2 hela vitlökar
1 citron
Olivolja
Färsk timjan
Färsk rosmarin
Persilja
Gräslök

1. Bryn köttet i smöt. Krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan så länge.
2. Dela vitlökarna i halvor. Skär citronen i kvartar. 
3. Blanda vitlökar, citron, olivolja och färska kvistar av timjan och rosmarin i en ugnssäker form. Baka i 200 grader i cirka 20 minuter.
4. Stick in en köttermometer i lammfilén och lägg köttet bredvid vitlök och citron. Låt steka tills termometern visar 58-59 grader för rosa kött.
4. Vira in köttet i folie och låt vila cirka 10 minuter.
5. Hacka gräslök och persilja och rulla köttet i örterna.


Chevre-creme
2 dl grekisk youghurt
200 gram chevre
Flytande honung
En skvätt citron
Flingsalt, peppar

Blanda ihop alla ingredienserna till cremen och ställ svalt tills serveringen.

Potatistårta
800 gram (mjölig) potatis
4 vitlöksklyftor
1 msk oregano
1 tsk salt
Nymald peppar
200 gram fetaost
4 ägg
250 gram Ricotta-ost
1 dl standardmjölk
2 dl riven ost
Kalamata-oliver
Lite smulad fetaost till garnering

1. Skala potatis och skiva tunt. Hacka vitlöken.
2. Blanda potatis, vitlök, oregano, salt, peppar och smula feta-ost i en stor bunke och blanda om.
3. Häll över blandningen i en rund form med löstagbar botten.
4. Vispa ihop ägg, ricotta och mjölk och häll över potatisblandningen. Slå försiktigt i bänken och peta lite med en kniv så äggstanningen fördelas ner i formen.
5. Strö över riven ost.
6. Grädda på 175 grader i nedre delen av ugnen 75-90 minuter. Känn med en sticka att potatisen är mjuk.
7. Låt vila minst 10 minuter innan serverering.
8. Smula lite fetaost över tårtan och garnera med Kalamata-oliver.

Vintips
Gott med ett medelfylligt till fylligt vin till denna rätt. Testa gärna en Rioja. Roda är ett medelfylligt vin med kryddig smak, fatkaraktär, inslag av plommon, läder, peppar och lakrits.
Annars är ju Shiraz alltid en klassiker till lamm. Sydafrikanska Allesverloren är prisvärt och gott. Fruktigt, inslag av fat, mörka bär, hallon, örter och kakao.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar