onsdag 25 april 2012

Halloumisallad med pinjenötter och youghurtsås

Visst är det gott med halloumi? Man kan få ett riktigt sug efter den salta smaken och den gnissliga konsistensen... Det bästa är att osten är så matig, det blir nästan som en köttbit i salladen. Om man vill kan man lägga till couscous eller bulgur för en ännu matigare sallad. Servera med en generös klick youhurtsås - mums!Sallad
Halloumiost - stek eller grilla hastigt
Ev couscous / bulgur smaksatt med citron eller lime
Rödlök
Avokado
Tomat
Gurka
Svarta oliver
Röd paprika
Pinjenötter (rostade)
Valfri sallad (körde själv Roman-sallad)
Salt, svartpeppar

Youghurtsås
2 dl grekisk youghurt
1 vitlöksklyfta
citron- eller limesaft
1 tsk torkad mynta
Några droppar olivolja
Salt, svartpeppar

Vintips
Till halloumisallad är det gott med ett friskt och fruktigt vin. Man kan med fördel dricka en Sauvignon Blanc eller ett friskt lagom syrligt rosévin. Nu ville vi testa hur det skulle smaka med ett rött vin till osten och det kändes som om det behövde vara ganska friskt och bärigt.

Valet föll på Domaine de la Janasse 2007 från södra Rhone i Frankrike, ett vin som det pratats om en del på lite olika vinbloggar. Framförallt för sin prisvärdhet i förhållande till kvalitet. Domaine de la Janasse är mest berömt för sina viner från Chateauneuf-du-Pape och de brukar ju slinka ner ganska så lätt! En kul blandning av Merlot, Syrah, Grenache och Cabernet.

Smaken var frisk och bärig, lite strävt utan att på något sätt vara stramt. Lång eftersmak med härlig syra och kryddighet. Goodie!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar