tisdag 24 april 2012

Carpaccio på oxfilé

Carpaccio är tunna, tunna skivor av rå oxfilé som serveras som förrätt eller aptitretare. Tillsammans med olivolja, parmesan och lite annat smått och gott fullkomligt smälter det i munnen!
Kuriosa: Det sägs att den första Carpaccion serverades på Harry´s Bar i Venedig 1950, till en kvinna vars läkare rekommenderat henne att äta rått kött.


4 pers

200-400 gram tunt skivad oxfilé
Marinerade kronärtskockor
6 msk olivolja av god kvaliet
2 msk pressad lime
2 pressade vitlöksklyftor
Salt, svartpeppar
Parmesan
Basilika

1. Lägg oxfiléskivorna lite omlott på en tallrik. Be om tunt skurna skivor oxfilé i butiken. Om man vill skära till sina egna skivor, går det lättare om man gör det när köttet är fryst. Det finns också färdigförpackade Carpaccio bland tapasrätterna i en del butiker.
2. Dela kronärtskockorna och lägg ovanpå oxfilén.
3. Blanda ihop olja, pressad lime och vitlök. Salta och peppra. Mycket svartpeppar ska det va!
4. Häll blandningen över oxfiléskivorna och kronärtskockorna.
5. Hyvla över parmesan och garnera med färsk basilika och några limeskivor.

Vintips
Till denna rätt smakar det utmärkt med ett lättare rödvin, t ex en Chianti eller andra viner på druvan Sangiovese. Jag rekommenderar även en fruktig, bärig Pinot Noir.
Chianto del Barone Ricasoli är en trevlig nyhet. Fruktig, aningen kryddig smak med angenäm kärvhet, inslag av körsbär, blåbär, färska örter och vanilj.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar