söndag 29 april 2012

Grillad tonfisk med avokadosallad och pepparrotscreme

Mycket läcker och även lättlagad rätt som kommer imponera på dina gäster! Beställ ganska tjocka skivor tonfisk så den går att skära upp i snygga skivor.


4 pers

400 gram färsk tonfisk
2 msk citronsaft
Flingsalt, peppar

Avokadosallad
2 avokado
2 syrliga äpplen
2 msk citronsaft
Cirka 1 dm purjolök
3 msk rapsolja av god kvalitet
Flingsalt, svartpeppar
Solrosskott

Pepparrotscreme
1 dl vispgrädde
1 msk färskriven pepparrot
Salt, vitpeppar

1. Vispa grädden och blanda i färskriven pepparrot. Salta och peppra och smaka av. Ställ kallt tills servering.
2. Skär avokado och äpplen i klyfor. Behåll gärna skalet på äpplet!
3. Strimla purjolöken i fina slantar.
4. Blanda avokado, äpplen och purjolök. Häll över citronsaft och rapsolja. Smaka av med salt och peppar.
5. Krydda tonfisken med salt och peppar. Grilla hastigt i medelvarm stekpanna. Högst 2 minuter per sida. Den ska vara rosaröd inuti och blir snabbt torr och tråkig om man inte passar den!
6. Droppa över citronsaft.
7. Lägg upp salladen på tallrikar och toppa med solrosskott. Skär snabbt upp tonfisken i skivor och lägg upp snyggt på tallriken. Klicka på lite pepparrotscreme och servera resten i en skål till.

Vintips
För att möta syran i salladen kör vi på ett vitt smakrikt vin från Spanien; Albarino Burgáns.
Härlig frisk doft med toner av gröna äpplen, citrus och persika. Smaken är rik och välbalanserad. Tropisk, fruktig, elegant stil med inslag av gröna äpplen och en mineralig, frisk syra. Lång eftersmak. Finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 99 riksdaler.
Kuriosa: År 2010 vann Bugáns Albariño guldmedalj "Concours Mondial de Bruxelles" i Bryssel.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar